Τι οδηγεί το Ιατρικό Αθηνών εκτός Χρηματιστηρίου. Η απαξίωση του ναού των μετοχών και οι επόμενες κινήσεις της διοίκησης

Η διαπίστωση πως η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στα 57 εκατ. ευρώ δεν αποτυπώνει την πραγματική αξία του Ιατρικού Αθηνών, αλλά και η πρόθεση της διοίκησης για ανάπτυξη εντός και εκτός Ελλάδας, με την ανάλογη ευελιξία αποφάσεων που παρέχει η έξοδος από το Χρηματιστήριο Αθηνών, αποτελούν σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Capital.gr τους βασικούς
λόγους της χτεσινής υποβολής προαιρετικής δημόσιας πρότασης της «Γεώργιος Αποστολόπουλος» για την απόκτηση του συνόλου των κοινών, ονομαστικών μετοχών του Ιατρικού.

Πληροφορίες θέλουν μάλιστα το αναπτυξιακό σχέδιο του Ιατρικού Αθηνών να περιλαμβάνει και την απόκτηση του «Ερρίκος Ντυνάν», για το οποίο ο όμιλος είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον εξαρχής. Παρά το γεγονός πως αυτή τη στιγμή βασικός και μόνος υποψήφιος για την εξαγορά του νοσοκομείου είναι το Metropolitan, κορυφαίο στέλεχος του Ιατρικού Αθηνών σημείωνε πως τίποτα ακόμη δεν έχει κριθεί αναφορικά με την πώληση- η οποία να σημειωθεί πως εξελίσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς εξαιτίας των μεγάλων χρεών που βαρύνουν το νοσοκομείο- και πως όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά. Τόνιζε επίσης πως αυτή την περίοδο υπάρχει «μεγάλη κινητικότητα» στο χώρο της υγείας, αναφερόμενος στις προσπάθειες που κάνουν οι όμιλοι για ενίσχυση της παρουσίας τους σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε δημοσίευμα το kourdistoportocali.com, στο στρατηγικό σχεδιασμό του Ιατρικού ανήκει επίσης και το άνοιγμα σε διεθνείς αγορές, όπως και η σύναψη στρατηγικών συμφωνιών. Όπως τονίζουν στελέχη του ομίλου, έχει ήδη «παγιωθεί» η παρουσία της εταιρείας στη Λιβύη (λειτουργούν δύο γραφεία «διακίνησης ασθενών» προς τις εδώ μονάδες σε Τρίπολη και Βεγγάζη) και τώρα γίνονται συζητήσεις για είσοδο και στην αγορά της Ρωσίας. Να σημειώσουμε πως το Ιατρικό έχει δηλώσει συμμετοχή στο Greek Medical & Health Tourism Workshop» που πραγματοποιείται στη Μόσχα στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ στις προθέσεις της εταιρείας είναι επίσης η είσοδος στο Κατάρ.

Η πρόταση

Η δημόσια πρόταση αφορά στην απόκτηση 57.853.677 μετοχών από την «Γεώργιος Αποστολόπουλος Εταιρεία Συμμετοχών Ανώνυμος Εταιρεία». Ο μεγαλομέτοχος του ομίλου Γιώργος Αποστολόπουλος προσφέρει συνολικό τίμημα 46,2 εκατ. ευρώ για το 66,7% του μετοχικού κεφαλαίου. Πιο συγκεκριμένα, το προσφερόμενο αντάλλαγμα για την απόκτηση κάθε μετοχής της δημόσιας πρότασης ανέρχεται σε 0,80 ευρώ τοις μετρητοίς, καθώς δίνεται ένα premium 26% στην τιμή του χτεσινού κλεισίματος της μετοχής (0,634 ευρώ).

Η τιμή της μετοχής στο Χ.Α. θεωρείται πάντως χαμηλή. Είναι μάλιστα ενδεικτικό το σχόλιο στελέχους πως το ύψος της κεφαλαιοποίησης είναι ίσο με την αξία μόνο του Διαβαλκανικού στη Θεσσαλονίκη.

Ο επιχειρηματίας ελέγχει προσωπικά το 33,3% των μετοχών της εταιρείας, ενώ από το 2006-2007 στο Ιατρικό Αθηνών συμμετέχει ως στρατηγικός μέτοχος ο γερμανικός όμιλος Asklepios International με ποσοστό που φτάνει σήμερα το 31% και αποκτήθηκε με πολύ υψηλότερο κόστος κτήσης συγκριτικά με τη σημερινή αποτίμηση του Ιατρικού. Από κοινού οι δύο εταιρείες είχαν κινηθεί προς την απόκτηση του Ερρίκος Ντυνάν και άλλων νοσοκομείων. Υπό το πρίσμα αυτό ένα ερώτημα είναι αν η Asklepios προτίθεται να αποδεχθεί την δημόσια πρόταση, ώστε να αποχωρήσει από το Ιατρικό Αθηνών. Η διοίκηση πάντως τονίζει πως η συνεργασία δεν πρόκειται να διαταραχθεί και πως οι επενδυτικές κινήσεις της εταιρείας περιλαμβάνουν και τη συμμετοχή της Asklepios International.

Το προσφερόμενο τίμημα των 0,80 ευρώ για κάθε μια από τις 57.853.677 μετοχές που ζητά να αγοράσει ο Γ. Αποστολόπουλος είναι μόλις 7,45% μεγαλύτερο από τη μέση τιμή εξαμήνου και σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών η προσφορά δύσκολα θα βρει ανταπόκριση από τους περισσότερους μετόχους. Παρά τις διαδοχικές ζημιογόνες χρήσεις των τελευταίων ετών (-7,1 εκατ. ευρώ το 2012 και -19,1 εκατ. ευρώ το 2011), ο όμιλος του Ιατρικού Αθηνών διαθέτει ενεργητικό που ξεπερνά τα 475 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα