Τι θα γίνει με το φρέσκο γάλα

Η επικείμενη αύξηση της «διάρκειας ζωής» του φρέσκου γάλακτος αναμένεται να απασχολήσει καταναλωτές, παραγωγούς και Πολιτεία, μετά το ζήτημα που προέκυψε ύστερα από σχετικά δημοσιεύματα που αναφέρουν πως τα υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, συζητούν την κατάργηση του περιορισμού των 5 ημερών που ισχύει σήμερα, προκειμένου να αυξηθεί ο ανταγωνισμός και να μειωθούν οι τιμές.

Συνάντηση επί του θέματος είχαν την Τρίτη ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος με εκπροσώπους του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής Ελλάδος, μετά από δικό τους

αίτημα, με τον κ. Χαρακόπουλο να δηλώνει : «Αν για την υψηλή τιμή του φρέσκου γάλακτος ευθύνεται η διάρκεια ζωής των 5 ημερών, τότε το μακράς διάρκειας γάλα δεν θα ήταν ακριβότερο στο ράφι όπως συμβαίνει σήμερα», επιρρίπτοντας ευθύνες στις «στρεβλώσεις στην αγορά γάλακτος στις οποίες θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή της η πολιτεία, για να μην είναι η τελική τιμή του γάλακτος στο ράφι σχεδόν τριπλάσια από την τιμή παραγωγού».

«Το κράτος οφείλει να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει για να αποκαταστήσει την ισορροπία και να εξασφαλίσει τους όρους λειτουργίας του υγιούς ανταγωνισμού», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός, ο οποίος, αν και τόνισε ότι «η απόφαση για επιμήκυνση της ζωής του φρέσκου γάλακτος θα συνιστούσε χαριστική βολή για τον κλάδο των αγελαδοτρόφων και θα οδηγούσε στην καταστροφή χιλιάδες οικογένειες κτηνοτρόφων», υπενθύμισε ότι «επισημαίνεται στην προγραμματική συμφωνία των κομμάτων της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης η ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής είναι προτεραιότητα στη διαμόρφωση εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας για ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο».

Την πλήρη αντίθεσή του εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Αποστόλης Μωραΐτης, λέγοντας χαρακτηριστικά «Δηλώνουμε κατηγορηματικά αντίθετοι με την επιμήκυνση της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος, διότι αυτό δεν ωφελεί ουσιαστικά ούτε τους καταναλωτές αλλά ούτε και τους παραγωγούς».

Ακόμη ο κ. Μωραΐτης επισήμανε ότι «αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην απόφαση της επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος αυτό θα επιφέρει την οικονομική καταστροφή του κλάδου των αγελαδοτρόφων γάλακτος και χιλιάδων οικογενειών που ζουν από αυτή τη δραστηριότητα», συμπληρώνοντας σε έντονους τόνους : «Ας πέσουν επιτέλους οι «μάσκες» να δούμε ποιόν ωφελεί αυτή η απόφαση. Και βεβαίως θεωρούμε αδιανόητο ένας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να συνυπογράψει καταδικαστική απόφαση για ένα κλάδο της αρμοδιότητάς του».

Ωστόσο από πλευράς των υπουργείων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, εκτιμάται ότι η απελευθέρωση θα μπορούσε να ρίξει τις τιμές, τη στιγμή που η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα σε γαλακτοκομικά προϊόντα στην Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα