Το κλίμα φτιάχνει, αλλά η δόση αργεί

Του Δ. ΚΕΜΠΕ

Μπορεί ο Μπάρακ Ομπάμα να επικράτησε και πάλι στο ντιμπέιτ έναντι του Μιτ Ρόμνεϊ για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, όμως, οι αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου θα κριθούν στο επίπεδο της οικονομίας, εκεί όπου ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος κυριαρχεί με το σύνθημα «ούτε ένα δολάριο στην Ευρώπη». Επομένως, μέχρι τη διεξαγωγή αυτών δεν πρόκειται να υπάρξει εκταμίευση της ελληνικής δόσης, τουλάχιστον από το ΔΝΤ. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι και

τόσο αρνητικά από τη στιγμή που σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις καταγράφεται σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος.
Πρόσφατες αποδείξεις αποτελούν η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία περιλαμβάνει την Ελλάδα στις χώρες που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πρόοδο στη βελτίωση των συνθηκών για τις επιχειρήσεις, καθώς και το εκτενές δημοσίευμα της «Wall Street Journal», το οποίο αναφέρεται με συγκεκριμένα παραδείγματα στη στροφή που πραγματοποιούν εκ νέου τα διεθνή hedge funds σε εγχώριες επενδυτικές δραστηριότητες.
Σύμφωνα με την έκθεση του διεθνούς οργανισμού, τα εμπόδια για το «επιχειρείν» παραμένουν, ωστόσο, η χώρα μας είναι μέσα στα δέκα κράτη που κατέγραψαν το 2012 τη μεγαλύτερη βελτίωση αναφορικά με τις επιχειρηματικές συνθήκες. Η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην 78η θέση σε σύνολο 185 κρατών, ενώ τον προηγούμενο χρόνο βρισκόταν στην 89η θέση.

Ταχείς ρυθμοί
Ειδικότερα, η έκθεση «Doing Business 2013» αναφέρει πως η Ελλάδα καθοδηγούμενη εν μέρει από την οικονομική κρίση βελτίωσε το ρυθμιστικό περιβάλλον με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι ετών. Έτσι, είναι πλέον ευκολότερο να εκδώσει κανείς μία οικοδομική άδεια, η προστασία των επενδυτών έχει ενισχυθεί και έχουν θεσμοθετηθεί μεγαλύτερες απαιτήσεις διαφάνειας, ενώ βελτίωση έχει επέλθει και στον Πτωχευτικό Κώδικα.
«Μέρος της λύσης στο υψηλό χρέος είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης και υπάρχει ευρεία αναγνώριση ότι δημιουργείται ένα πιο φιλικό περιβάλλον για τους επιχειρηματίες και αυτό είναι ουσιώδες για την επίτευξη του στόχου» αναφέρεται στην έκθεση, προσθέτοντας, ωστόσο, πως παραμένει δύσκολο να ξεκινήσει κανείς μία νέα επιχείρηση στην Ελλάδα.
Η Πολωνία κατατάσσεται πρώτη διεθνώς στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος κατά το παρελθόν έτος, καθώς ενίσχυσε την ευκολία του επιχειρείν στην εγγραφή της περιουσίας των επιχειρήσεων, στην πληρωμή φόρων, στην εκτέλεση των συμβάσεων, καθώς και στην επίλυση θεμάτων σχετικών με την αφερεγγυότητα επιχειρήσεων. Εκτός από την Πολωνία, οι άλλες εννέα οικονομίες που σημείωσαν μεγάλη πρόοδο στη διευκόλυνση των επιχειρήσεων σε διάφορους τομείς είναι οι Σρι Λάνκα, Ουκρανία, Ουζμπεκιστάν, Μπουρούντι, Κόστα Ρίκα, Μογγολία, Ελλάδα, Σερβία και Καζακστάν.

Άνοδος στις τιμές των ελληνικών ομολόγων
Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», από τον περασμένο Μάρτιο που ολοκληρώθηκε η αναδιάρθρωση του χρέους μέχρι σήμερα, τα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού (hedge funds) άρχισαν να τοποθετούνται ξανά στα ελληνικά ομόλογα με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές τους.
Συ

Keywords
Τυχαία Θέματα