Το «κόλπο γκρόσο» του επικουρικού ταμείου εμποροϋπαλλήλων-Έδινε συντάξεις χωρίς… ένσημα!

Συντάξεις με μοναδικό στοιχείο τις υπεύθυνες δηλώσεις των εργοδοτών ή ακόμη και λογιστών, χορηγούσε για πάνω από μία δεκαετία το επικουρικό ταμείο των εμποροϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΕΚ)!

Ο Γιάννης Βρούτσης έδωσε εντολή για κατεπείγοντα διαχειριστικό έλεγχο στο ΤΕΑΥΕΚ και περιμένει το πόρισμα τις επόμενες ημέρες, καθώς αναζητούνται συντάξεις που έχουν υπολογιστεί με μεγαλύτερο χρόνο ασφάλισης και υψηλότερες εισφορές από τις πραγματικές, αλλά και το ύψος της ζημιάς που έχει υποστεί το Ταμείο.

«Λυπάμαι γιατί για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι το κατακερματισμένο και πολυδαίδαλο ασφαλιστικό σύστημα της
χώρας μας – ένας πραγματικός λαβύρινθος – συντηρούσε και επέτρεπε διαχρονικά την εμφάνιση εστιών κακοδιαχείρισης και φαινομένων οργανωτικής διάλυσης» σχολίασε ο κ.Βρούτσης.

Το «κερασάκι στην τούρτα» συμπληρώνεται από φακέλους που στοιβάζονται σε αποθήκες χωρίς να έχουν περάσει ακόμα τα στοιχεία στο πληροφοριακό σύστημα ενώ οι ισολογισμοί δεν έχουν κλείσει από το 2005.

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι κάθε πτυχή αυτού του ζητήματος θα αναδειχθεί με πλήρη διαφάνεια και αποφασιστικότητα για καταλογισμό ευθυνών όπου υπάρχουν. Και κάτι ακόμη. Μέσα από τις ενοποιήσεις και το νοικοκύρεμα που επιχειρούμε, όλες τις τρύπες και τις ανοικτές πληγές όπως αυτή θα τις κλείσουμε για πάντα» είπε ο υπουργός Εργασίας.

Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος επικουρικός φορέας καλύπτει πάνω από 294.200 εμποροϋπαλλήλους και συνταξιοδοτεί 24.000 συνταξιούχους με μέσο όρο σύνταξης τα 350 ευρώ!

Το ΤΕΑΥΕΚ έχει στην αναμονή 21.000 αιτήσεις για συνταξιοδότηση ενώ ο μέσος χρόνος αναμονής για την χορήγηση της σύνταξης είναι τα τρία χρόνια.

Η αναλογία συνταξιούχων εργαζομένων είναι επτά προς ένα και το Ταμείο θα έπρεπε να εμφανίζει πλεόνασμα και όχι ετήσιο έλλειμμα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, αποτέλεσμα που ελέγχεται τώρα και από τη Διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης στο οποίο έχει ενταχθεί το ΤΕΑΥΕΚ από την 1η Μαΐου του 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα