«Το Κόσοβο είναι Σερβία» φωνάζουν στο Βελιγράδι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται στο Βελιγράδι μπροστά από το κτίριο της σερβικής Βουλής, η οποία καλείται να εξετάσει τη συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου -απαραίτητο βήμα για να ανοίξουν οι πύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Βελιγράδι.

«Το Κόσοβο είναι Σερβία» είναι το σύνθημα των συγκεντρωμένων.

Γύρω από το κτίριο έχουν παραταχθεί ισχυρές αστυνομικές και η κυκλοφορία των οχημάτων έχει αποκλειστεί, με αποτέλεσμα να έχει

προκληθεί κυκλοφοριακό χάος στους κοντινούς δρόμους, σύμφωνα με το σερβικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό B92.

Η σερβική Βουλή θα εξετάσει την έκθεση της σερβικής κυβέρνησης για τη μέχρι τώρα πορεία του πολιτικού και του τεχνικού διαλόγου της Σερβίας με τις αρχές της Πρίστινας που διεξήχθη με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ, καθώς και τη διαδικασία υλοποίησης των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί.

Στην έκθεση συμπεριλαμβάνεται και η συμφωνία 15 σημείων, την οποία μονόγραψαν στις Βρυξέλλες, στις 19 Απριλίου, οι πρωθυπουργοί της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς και του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.

Ο πρόεδρος της Σερβικής Βουλής Νεμπόισα Στεφάνοβιτς δήλωσε ότι μετά τη συνεδρίαση θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την έκθεση της σερβικής κυβέρνησης.

Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσις υπογράμμισε την Πέμπτη ότι η συμφωνία των Βρυξελλών με το Κόσοβο δεν θα ακυρωθεί με κανένα τίμημα, ακόμη κι αν αυτό είναι η κατάρρευση της σερβικής κυβέρνησης, επειδή διασφαλίζει το μέλλον της χώρας.

Παράλληλα, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον ήλθε να επισημάνει πως η συμφωνία Βελιγραδίου-Πρίστινας δεν σημαίνει ότι Σερβία αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος.

«Η συμφωνία δεν σημαίνει ότι η Σερβία αναγνωρίζει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος. Σημαίνει, στην πραγματικότητα, ότι αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση στην Πρίστινα έχει τη νομική εξουσία σε ολόκληρη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων περιοχών με σερβική πλειοψηφία στο βόρειο Κόσοβο» ανέφερε την Πέμπτη η Κάθριν Άστον σε συνέντευξή της στο BBC.

Keywords
Τυχαία Θέματα