Το νέο βιβλίο-πρόκληση «Φάρεναιτ 451»

Διεθνώς καταξιωμένο, με περισσότερα από πέντε εκατομμύρια αντίτυπα σε κυκλοφορία, το κλασικό μυθιστόρημα του Αμερικανού συγγραφέα «Φάρεναιτ 451» είναι μια ιστορία για τη λογοκρισία και για τους ανθρώπους που την αψηφούν – ένα βιβλίο εξίσου επίκαιρο σήμερα με την εποχή που πρωτοεκδόθηκε, περίπου πριν από εξήντα χρόνια.

Σε έναν εφιαλτικό τόπο και χρόνο του μέλλοντος, στον οποίο έχει απαγορευτεί το διάβασμα, η δουλειά των πυροσβεστών δεν είναι να σβήνουν φωτιές, αλλά να κάνουν στάχτη τα σπίτια όσων έχουν αποφασίσει να μην πετάξουν τις βιβλιοθήκες τους.

Οι «450 βαθμοί Φαρενάιτ» είναι

κατά τον Μπράντμπερι το σημείο αυτοανάφλεξης του χαρτιού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των βιβλίων και σ’ ένα τέτοιο ύψος θερμοκρασίας καίνε οι πυροσβέστες του μέλλοντος όποια έκδοση ανακαλύψουν να επιβιώνει κάτω από τα προστατευτικά χέρια του παράνομου κατόχου της.

Πρόκειται για την απόλυτη μορφή λογοκρισίας, για μια κοινωνία παραλυτικής φρίκης και οργανωμένου τρόμου, που μισεί τις επιστήμες και τις τέχνες και φοβάται όπως ο διάολος το λιβάνι την κριτική.

Πρόκειται εκ παραλλήλου για μια κοινωνία που έχει φροντίσει να διαγράψει διά παντός την ιστορική μνήμη των μελών της, αφού οι πυροσβέστες δεν ξέρουν πως η αποστολή τους κάποτε ήταν όχι να ανάβουν, αλλά να σβήνουν φωτιές, σώζοντας τον κόσμο από την καταστροφική τους μανία.

ΠΗΓΗ: http://www.protothema.gTweet

Keywords
Τυχαία Θέματα