Το σχέδιο της Κύπρου με βάση τη ρωσική βοήθεια

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Το χιλιοτραγουδισμένο «χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγο» του Σεφέρη δεν αρμενίζει μόνο. Η Κύπρος, που για μιαν ακόμη φορά στη νεότερη ιστορία έδωσε μαθήματα πατριωτικής πρωτοπορίας, στην μητέρα Αθήνα κι είπε πάλι με μετρήσιμο ανάστημα το «ως εδώ» στους επίδοξους νεοαποικιοκράτες φαίνεται να ξέρει καλά το σκληρό πόκερ της διπλωματίας και να αποδεικνύεται παίκτης σκληρός κι επιδέξιος . Πριν από την σύσκεψη των πολιτικών

αρχηγών στο μπαρουτοκαπνισμένο από τη μοίρα και την ιστορία προεδρικό μέγαρο της Λευκωσίας, καλά πληροφορημένη πηγή με την οποία συνομίλησε το «Π» έκανε λόγο για «καλούς οιωνούς» στο ζήτημα της στήριξης της Μόσχας στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Η συνάντηση , στο προεδρικό Μέγαρο, άρχισε λίγο μετά τις 9:00 και σε αυτήν συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης και ο Αναπληρωτής ΓΓ των Οικολόγων Άδωνης Γιάγκου.
Στη σύνοδο των πολιτικών αρχηγών έδωσαν το παρών και οι Διοικητής και Υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης και Σπύρος Σταυρινάκης αλλά και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χάρης Γεωργιάδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.
Η Κυπριακή πηγή δήλωνε αισιόδοξη ότι «θα έρθει η Ρώσικη βοήθεια, μια και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, στα σπλάχνα της Κυπριακής Α. Ο. Ζ. αποτελούν μιαν ασφαλή και καθόλου πρόσκαιρη εγγύηση. Με βάση το σενάριο ότι η Μόσχα θα τείνει ουσιαστική χείρα βοήθειας στην Κύπρο, το σχέδιο που επεξεργάζονται στη Μεγαλόνησο, προβλέπει:
1. Απευθείας εξαγορά της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου. Εδώ θα γίνει και η κεφαλαιοποίηση των 2,5 δισ. ευρώ.
2. Στρατηγικός ρόλος στην Ρωσία στο θέμα του τερματικού φυσικού αερίου.
3. Νέο δάνειο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών με πολύ ευνοϊκούς όρους.
Η Λαϊκή φαίνεται πως έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον 4 Ρώσων επενδυτών.

Παράλληλα ο Ρώσος μεγιστάνας Ντιμίτρι Ριμπόροβλεφ που κατέχει ήδη το 10% της Κύπρου να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Κύπρου με 1- 1,5 δισ.

Keywords
Τυχαία Θέματα