Τόμσεν: Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

Δε θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά αντικατάσταση προσώπων με νέα και ταλαντούχα άτομα είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν. Ο εκπρόσωπος της Τρόικας τόνισε πως στη διαδικασία της αξιολόγησης και στις συνομιλίες με την κυβέρνηση τέθηκαν συγκεκριμένα προαπαιτούμενα μέτρα χωρίς ωστόσο να πει

περισσότερα.

Πρόσθεσε ωστόσο πως τρία ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν και έχουν να κάνουν με το αίσθημα αδικίας που υπάρχει στον ελληνικό λαό:

Πιο αυτόνομη φορολογική διοίκηση με απαλλαγές από τις πολιτικές πιέσεις ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή.Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο. Μακροπρόθεσμος στόχος η απομάκρυνση 150.000 υπαλλήλων, όχι όμως με απώλεια θέσεων, αλλά με αντικατάσταση προσώπων.Ανοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.

Παράλληλα διευκρίνισε πως η επόμενη αποστολή της Τρόικα στην Ελλάδα για αξιολόγηση θα γίνει τον Ιούνιο. Ενώ αναφερόμενος στα χρήματα της δόσης είπε πως τα 2,8 δισ. ευρώ θα περάσουν από Euroworking Group. Για τα 6 δισ. θα γίνει παρουσίαση από την Κομισιόν στο επόμενο Eurogroup, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαΐου και θα αφορά στα 4,2 δισ., αφού για το 1,8 δισ. του ΔΝΤ θα συνεδριάσει το Ταμείο στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του ίδιου μήνα.

Παράλληλα ο κ. Τόμσεν μιλώντας στο συνέδριο του Economist, είπε πως το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας σε σωστό δρόμο βρίσκεται. Επισημαίνοντας ότι επιτεύχθηκε η συμφωνία μεταξύ της Τρόικας και της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε πως η Ελλάδα μπορεί να πιάσει τους στόχους, δίχως να καταφύγει σε νέα μέτρα σε ότι αφορά τους μισθούς και τις συντάξεις, με την προϋπόθεση βέβαια ότι τηρούνται οι στόχοι σε επίπεδο φοροδιαφυγής.

«Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και αυξήσεις φόρων», είπε χαρακτηριστικά ο Τόμσεν, προσθέτοντας ότι προτεραιότητα αποτελεί η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων. Παράλληλα έκανε αναφορά και στη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων που δεν αποδίδουν, αναφέροντας όμως ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός εξαιρετικά ταλαντούχων νέων ανθρώπων, οι οποίοι μπορούν να καλύψουν το σχετικό κενό.

Στο ζήτημα της φοροδιαφυγής επεσήμανε πως ακόμη κάποιοι από τους πλούσιους δεν πληρώνουν τους φόρους τους, ενώ όταν ρωτήθηκε για το τραπεζικό σύστημα ανέφερε πως «δεν θέλουμε η πολιτεία να διοικεί τράπεζες και η κυβέρνηση να κατανέμει τις πιστώσεις».

Πηγή: iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα