Τουρκική αθλιότητα: Έργο του Σουλεϊμάν η Αγιά Σοφιά!

Της Άρτζης Αθανασοπούλου

Ayasofya hakkında şok iddia». Αν και η μετάφραση μπορεί να θεωρηθεί περιττή για πολλούς μετά από τόσα πολλά τούρκικα σίριαλ με υψηλότατες τηλεθεάσεις, η παραπάνω φράση που είναι τίτλος της ευρείας κυκλοφορίας τουρκικής εφημερίδας Sabah, ελληνιστί μεταφράζεται: «Ισχυρισμός σοκ σχετικά με την Αγιά Σοφιά». Ο ισχυρισμός που σόκαρε ακόμα και τους ίδιους τους Τούρκους ειπώθηκε

από τον καθηγητή του Πανεπιστήμιου Καλών Τεχνών της Κωνσταντινούπολης, Suphi Saatçi. Στην μηνιαία τούρκικη επιθεώρηση Ιστορίας και Πολιτισμού, «Yedikta Dergisi», τεύχος Απριλίου 2013, ο καθηγητής γράφει ότι το σημερινό κτίσμα της Αγιάς Σοφιάς δεν είναι βυζαντινό, αλλά έργο του Mimar Sinan, του γνωστού Τούρκου αρχιτέκτονα, που έχτισε το γνωστό τζαμί Σουλεϊμανιε επί εποχής του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή (βλ. σχετικό σίριαλ…) αλλά και άλλα κτίσματα ανά τη βαλκανική χερσόνησο.

Σχετικά με το γνωστό τζαμί στο ίδιο περιοδικό αναφέρεται ότι η ομοιότητα των τρούλων του τζαμιού και της Αγιάς Σοφιάς οφείλεται στο ότι και τα δυο είναι δημιουργήματα του αρχιτέκτονα. Η άποψη αυτή στηρίζεται στον ισχυρισμό ότι επί οθωμανικής κυριαρχίας ο τρούλος είχε καταρρεύσει από σεισμό και ο γνωστός αρχιτέκτονας με το… επιτελείο του ξανάχτισαν τον ναό.Κάποιοι στους παράλογους αυτούς ισχυρισμούς της τούρκικης επιθεώρησης, ότι λόγω των επιδιορθώσεων του γνωστού αρχιτέκτονα η Αγιά Σοφιά δεν είναι ένα αθάνατο ελληνορθόδοξο βυζαντινό αρχιτεκτονικό κληροδότημα, αλλά καθαρά ένα οθωμανικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα, απαντούν ότι ακόμα και αν όντως είχε συμβεί αυτό, ο Mimar Sinan είχε χριστιανική καταγωγή, κατά άλλους από ελληνορθόδοξη οικογένεια της Καππαδοκίας και κατά άλλους από Αρμένιους . Και αν οι Τούρκοι σοκαρίστηκαν με την… επιθεώρηση αυτή που μάλλον γέλιο προκαλεί σαν τις θεατρικές επιθεωρήσεις σε όσους γνωρίζουν, τα κόκαλα του Ανθέμιου και του Ισίδωρου θα τρίζουν. Οι άθλιοι ισχυρισμοί μπορεί να εκπλήσσουν μερικούς αλλά όχι και όσους παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις.

Η Τουρκία των Ερντογάν-Νταβούτογλου προσπαθεί με «επενδύσεις» σε θρησκευτικού χαρακτήρα “κατορθώματα” να στρέψει την κοινή γνώμη εκεί που επιδιώκει.Στο Ισλάμ.Αυτό θα της δημιουργήσει ερείσματα για θητείες κυβερνητικές και κάποια στιγμή η Δύση θα ξυπνήσει και θα αντιληφθεί ότι οι ελπίδες ότι η Τουρκία θα δημιουργήσει ένα «λάιτ» Ισλάμ το οποίο θα αναμειχθεί χωρίς κίνδυνο με τους χριστιανικούς πληθυσμούς της Δύσης και χωρίς την αξίωση επιβολής επί αυτών είναι απλώς ουτοπικές.

Πέραν αυτών οι αθλιότητες αυτού του είδους μπορεί να είναι χοντροκομμένες για τα ελληνικά και δυτικά μέτρα αλλά για το εσωτερικό της Τουρκίας είναι «απάντηση» στην κίνηση που κάνει ο πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ Κρίς Σπύρου ώστε να παραδοθεί στην παγκόσμια χριστιανική κοινότητα η Αγιά Σοφιά ως κέντρο της Ορθοδοξίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα