Τραβάνε το σχοινί για θερμό επεισόδιο οι Τούρκοι

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Η «Κοσοβοποίση» της Θράκης, είναι σύμφωνε με διπλωματικές πηγές, με τις οποίες συνομιλεί το «Π», το επόμενο βήμα του σχεδιασμού των γερακιών της Άγκυρας στην επιδίωξή τους να εκμεταλλευτούν το ότι η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στη δίνη βαθιάς οικονομικής και όχι μόνο κρίσης.

Το «παιχνιδάκι» του Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με το θέμα των μουφτήδων αλλά και ο νέος όρος που έπεσε στο τραπέζι κατά την πρόσφατη

συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον ομόλογό του στο Κατάρ και των υστέρων στην Τουρκία, αποτελεί κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδιασμού της Άγκυρας, που έχει στόχο την αναζωπύρωση θερμών επεισοδίων στην περιοχή του Αιγαίου και το άνοιγμα θεμάτων που ουδέποτε είχαν τεθεί στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Καιρό τώρα το «Π» έχει προαναγγείλει το σχέδιο πάνω στο οποίο η Τουρκία επενδύει προκειμένου να μπει γερά σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό παιχνίδι που έχει διακύβευμα το «Ελ Ντοράντο» της ενέργειας και επιδιωκόμενο από την Τουρκία απότοκο τη συνολική τουρκική επιρροή στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου. Είναι ζήτημα χρόνου μας λένε οι καλά γνωρίζοντες το να σκάσει η χύτρα αν δεν γίνει σωστή διαχείριση των παθών.

Ο Ταγίπ Ερντογάν άλλωστε, με δηλώσεις του τύπου «Μισώ τους Έλληνες» δείχνει περισσότερο νοοτροπία σουλτάνου της οθωμανικής αυτοκρατορία παρά τακτική ηγέτη που επιζητεί σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας με τις γειτονικές του χώρες. Και είναι βέβαιο, πως οι πληροφορίες που από καιρού εις καιρόν διαρρέουν περί υψίστης ετοιμότητας τόσο του υπουργείου Εξωτερικών όσο και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δεν φανερώνουν νηνεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είναι επίσης σίγουρο, ότι μετά τον οικονομικό στραγγαλισμό της Κύπρου θα δοθούν αφορμές, ώστε να ανοίξει ξανά η συζήτηση περί λύσης του κυπριακού με την ελληνοκυπριακή πλευρά αυτή τη φορά να μοιάζει στριμωγμένη στα σχοινιά.

Όλη αυτή η όσμωση είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει -και όχι μόνον επειδή το λένε κάποιες εκτιμήσεις, αλλά γιατί λέγεται ότι υπάρχουν πλέον συγκεκριμένες πληροφορίες- σε θερμό ελληνοτουρκικό επεισόδιο, το οποίο, αν συνυπολογιστεί η κινητικότητα που καταγράφεται στην ανατολική πλευρά του πλανήτη (γεωστρατηγικό πόκερ στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και πολεμική ατμόσφαιρα στην Κορεατική χερσόνησο) δεν θα είναι ούτε εύκολα ούτε γρήγορα διαχειρίσιμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα