Υποχώρησαν κατά 70% οι τιμές εξοχικών κατοικιών

Το άλλοτε βαρύ πυροβολικό και ένα από τα μέσα για την έξοδο από την κρίση της κτηματαγοράς έχει σιγήσει για τα καλά τα τελευταία 3 χρόνια, ενώ οι προβλέψεις για το καλοκαίρι του 2013 δείχνουν ενθαρρυντικό χαρακτήρα στα στελέχη της αγοράς καθώς και στους ιδιοκτήτες που επιθυμούν εδώ και 3-4 χρόνια με γενναίες εκπτώσεις να πουλήσουν τα ακίνητα που σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να συντηρήσουν.
Μην ξεχνάμε ότι η εξοχική

κατοικία γυρίζει στις τιμές που ίσχυαν στις αρχές της δεκαετίας διαθέτοντας στην αγορά ακίνητα για όλα τα βαλάντια, ακίνητα που κάποτε δεν μπορούσες να πλησιάσεις τώρα βρίσκονται σε πραγματικά πολύ ελκυστικές τιμές.

Οι αξίες έχουν υποχωρήσει σε σχέση με το 2008 από 50% έως 70% σε περιπτώσεις πολυτελών ακινήτων που δύσκολα βρίσκουν αγοραστή. Η πρώτη πτώση των τιμών έγινε το 2010 και ήταν 25% κατά μέσο όρο σε σχέση με το 2009, ενώ το 2011 ήταν 10% – 15% σε σχέση με το 2010. Σύμφωνα και με τα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, τη διετία 2009-2011 ο αριθμός των συναλλαγών σε εξοχικές κατοικίες έχει καταγράψει πτώση 80%.

Οι περίφημοι αγοραστές από τη Βόρεια Ευρώπη απέχουν από την ελληνική αγορά καθώς μια σειρά εμπόδια όπως νομικής, γραφειοκρατικής, πολεοδομικής ή φορολογικής φύσεως, συμπεριλαμβανομένης και της χρονοβόρας διαδικασίας, δυσχεραίνει τις αγοραπωλησίες, κάτι το οποίο ευελπιστούμε με βάση τον νέο αναπτυξιακό νόμο να πραγματοποιηθούν οι αλλαγές που προβλέπονται για την ανάπτυξη και τη διευκόλυνση των επενδύσεων στη χώρα μας καθώς και οι τροποποιήσεις που αναμένουμε από το υπουργείο Οικονομικών.

Σήμερα τα πράγματα δείχνουν ότι αλλάζουν, οι προβλέψεις για τις θερινές εξοχικές κατοικίες της χώρας μας είναι ευνοϊκές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αναμένουμε αύξηση των πωλήσεων από Κινέζους, οι οποίοι βάσει των πληροφοριών μας θα καταφθάσουν στη χώρα μας το 1ο πενταήμερο του Ιουνίου με ποσά επένδυσης που θα ξεπεράσουν τα 250.000.000 εκατ. ευρώ λόγω της δυνατότητας visa που τους προσφέρει για πρώτη φορά ο νέος αναπτυξιακός νόμος που ψηφίστηκε τον προηγούμενο μήνα με επενδύσεις άνω των 250.000 ευρώ.

Τέλος τα μηνύματα είναι θετικά για τις θερινές εξοχικές κατοικίες μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο διότι ακίνητα φαίνεται ότι εξετάζουν εκ νέου –έστω κι αν ακόμη δεν πραγματοποιούνται αγοραπωλησίες– όσοι, λίγοι, εντός και εκτός Ελλάδας διαθέτουν ρευστό, εκτιμώντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες αυτού του είδους οι επενδύσεις μπορεί να αποδειχθούν το ασφαλέστερο «λιμάνι» για τα χρήματά τους, δεδομένων και των ευκαιριών πλέον που παρουσιάζονται σε όλη την Ελλάδα λόγω και των χαμηλών τιμών.

Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα