Forbes 400: Οι αυτοδημιούργητοι Κροίσοι

Το όνομα του ιδρυτή του facebook Mark Zuckerberg και της εφευρέτριας του Spanx, Sara Blakely  είναι οι πρόσφατες προσθήκες στην λίστα  Forbes 400 που απαριθμεί τους πλουσιότερους Αμερικανούς που ξεκίνησαν έχοντας λίγα χρήματα και κατέληξαν κροίσοι.

Ωστόσο, μια έρευνα της «United for a Fair Economy» αποκαλύπτει πως το 40% των ονομάτων στη λίστα Forbes 400 δεν είναι αυτοδημιούργητοι, έχοντας κληρονομήσει

σημαντικό μέρος των περιουσιών τους. Το Forbes υποστηρίζει ότι ο αριθμός των κληρονόμων μεγάλων περιουσιών αντιστοιχεί στο 30%.

Πάντως εκτιμάται, πως  οι αυτοδημιούργητοι  της λίστας μάλλον αυξάνονται καθώς το 1997 μια αντίστοιχη έρευνα έδειχνε πως οι κληρονόμοι έφταναν τότε το 50%.

Με αφορμή τις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, ο διάλογος για το «ποιος είναι πραγματικά αυτοδημιούργητος» έχει «φουντώσει», με τον πρόεδρο Ομπάμα να κατηγορεί πρόσφατα τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών – και αντιπαλό του στις επερχόμενες εκλογές – πως προέρχεται από οικογένεια «προνομιούχων».

Η Forbes 400, πάντως, περιλαμβάνει ανθρώπους με διαφορετικές και πολύ ενδιαφέρουσες επαγγελματικές πορείες. Το 22% είχε ένα αρχικό κεφάλαιο, συνήθως από κάποιο μέλος της οικογένειας. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει ο M. Zackerburg, και ο Louis Bacon της «Moore Capital Management».

Το 11.5% κληρονόμησε μια μεσαίου μεγέθους επιχείρηση ή 1 εκ. δολάρια ή ξεκίνησε με ένα μεγάλο αρχικό κεφάλαιο. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει ο Donald Trump που γιγάντωσε την εταιρεία real estate του πατέρα του και ο Donald Schneider που επίσης κληρονόμησε Schneider International.

Μόλις το 7%, στο οποίο βρίσκονται ονόματα όπως του Charles Koch και του Charles Butt, κληρονόμησε περιουσία άνω των 50 εκ. δολαρίων ή μια μεγάλη επιχείρηση. Υπάρχουν όμως κι άλλοι (21%) που δεν χρειάστηκε να κάνουν τίποτα για να μπουν στη λίστα. Οι περιουσίες που κληρονόμησαν ήταν ικανές να τους εντάξουν αυτόματα στη Forbes400.

ΠΗΓΗ: zougla.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα