Γουϊνόνα Ράιντερ: Η λαμπερή σταρ που κατέστρεψε την καριέρα της από την κλεπτομανία της [εικόνες]

Σαν σήμερα 29 Οκτωβρίου, το 1971 γεννήθηκε η Αμερικανίδα ηθοποιός Γουινόνα Ράιντερ που είδε την καριέρα της να καταστρέφεται όταν έκλεψε ρούχα και αξεσουάρ αξίας 5,500 δολαρίων σε εμπορικό κέντρο στο Μπέβερλι Χιλς.

Γεννήθηκε στη πόλη Γουινόνα στην Μινεσότα των ΗΠΑ στις 29 Οκτωβρίου 1971, το πραγματικό της όνομα είναι Γουινόνα Λόρα Χόρογουιτς, και ήταν βαφτιστική του ηθοποιού Τίμοθυ Λήρυ.

Το 1978 η οικογένειά της μετακόμισε σε ένα κοινόβιο ράντσο κοντά στο Ελκ, στη Βόρεια Καλιφόρνια όπου ζούσαν με επτά ακόμα οικογένειες,

χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Ωστόσο η μητέρα της οργάνωνε κινηματογραφικές προβολές σε μια κοντινή φάρμα, γεγονός που της έκανε να αναπτύξει ενδιαφέρον για την υποκριτική. Στην ηλικία των 10 ετών μετακόμισε με τους γονείς της στην Πεταλούμα (κοντά στο Σαν Φρανσίσκο) όπου δυο χρόνια μετά παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στο American Conservatory Theater. Ο σκηνοθέτης Ντέηβιντ Σέλτζερ την πρόσεξε σε μια οντισιόν και της έδωσε ρόλο στην ταινία Λούκας (1986). Όταν τη ρώτησε πως θα ήθελε να εμφανίζεται το όνομά της στους τίτλους η Γουινόνα ζήτησε να χρησιμοποιήσει το επίθετο Ράιντερ, γιατί εκείνη τη στιγμή άκουγε έναν δίσκο του Μιτς Ράιντερ.

Ο πρώτος της σημαντικός ρόλος ήρθε το 1988 στην ταινία «Ο Σκαθαροζούμης». Κατόπιν επελέγη για το ρόλο της Μαίρη Κορλεόνε στο Νονό: Μέρος III του 1990, αλλά αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω ασθένειας. Αργότερα έπαιξε στην ταινία «Τα χρόνια της αθωότητας» (1993) σε σκηνοθεσία του Μάρτιν Σκορτσέζε, τον οποίο θεωρεί «τον καλύτερο σκηνοθέτη στον κόσμο». Για την ερμηνεία της κέρδισε Χρυσή Σφαίρα Β” γυναικείου ρόλου.

Είναι γνωστή η σχέση της με τον ηθοποιό Τζόνι Ντεπ στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Τελευταία φορά που απασχόλησε τα ΜΜΕ ήταν η σύλληψή της στις 12 Δεκεμβρίου 2001, για κλοπή ρούχων και αξεσουάρ αξίας $5,500 σε εμπορικό κέντρο στο Μπέβερλι Χιλς. Από τότε η καριέρα της πήρε την κατρακύλα μέχρι που ξαναπήρε ρόλο στην ταινία του Ντάρεν Αρονόφσκι, στο μεταφυσικό θρίλερ «Μαύρος Κύκνος» (Black swan).

Έχει το δικό της αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλυγουντ της Καλιφόρνιας, από τον Οκτώβριο του 2000.

Επιλεγμένη φιλμογραφία: 1988 Ο Σκαθαροζούμης, 1990 Ο Ψαλιδοχέρης, 1992 Δράκουλας, 1993 Τα χρόνια της αθωότητας, 1993 Μικρές κυρίες, 1999 Το Κορίτσι που άφησα πίσω, 2000 Φθινόπωρο στη Νέα Υόρκη κ.α.

Από τον Νίκο Μουρατίδη

Keywords
Τυχαία Θέματα