Οι 10 εντολές από Κομισιόν και ΔΝΤ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Την ώρα που η κυβέρνηση λαμβάνει φορολογικά μέτρα για να ενισχύσει τα έσοδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Κομισιόν διαπιστώνουν «τρύπες» θεσμικές και οργανωτικές στον φοροελεγκτικό μηχανισμό που έχουν ως αποτέλεσμα τη διόγκωση της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, όπως διαπιστώνει η τρόικα, κανένας σχεδόν

από τους βασικούς στόχους του 2012 για τον έλεγχο φορολογουμένων υψηλού κινδύνου και για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν θα επιτευχθεί.

To ΔΝΤ και η Κομισιόν σημειώνουν ότι υπάρχει απροθυμία των στελεχών της διοίκησης να διενεργήσουν ελέγχους, έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, αλλά και από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας ανεπαρκή μέτρα για την πρόληψη της φοροδιαφυγής και κυρίως της απάτης με τον ΦΠΑ.

Οι εισπράξεις από ΦΠΑ υπολείπονται σημαντικά του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Οι εμπειρογνώμονες προτείνουν 10 παρεμβάσεις στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών. Μεταξύ αυτών, να αναπτύξει συστήματα αναγκαστικής είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, θεσπίζοντας ακόμη και την απ’ ευθείας ανάληψη των οφειλομένων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα