ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ από τον Νίκο Μουρατίδη: Γεννήθηκε ο κορυφαίος Βρετανός ηθοποιός Ιάν Μακ Κέλεν [εικόνες]

Σαν σήμερα 25 Μαίου, το 1939 γεννήθηκε ο κορυφαίος Βρετανός ηθοποιός, και σίγουρα μέσα στους καλύτερους πέντε όλων των εποχών παγκόσμια, ο Ίαν ΜακΚέλεν.

Ο Sir Ian Murray McKellen έχει κερδίσει πολλαπλά Βραβεία Λόρενς Ολίβιε, ένα Τόνυ, προτάθηκε για δύο Όσκαρ και για πέντε Έμμυ.

Η δουλειά του έχει έχει κυμανθεί από Σαιξπηρικό και μοντέρνο θέατρο σε δημοφιλή ταινίες φαντασίας και επιστημονικής φαντασίας. Είναι γνωστός για τους ρόλους του σε διάφορες ταινίες όπως τον Γκάνταλφ στην τριλογία Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών (The Lord of the Rings), τον Μαγκνέτο στην τριλογία X-Men και τον Σερ Λι Τίμπινγκ στην ταινία Κώδικας Da Vinci (The Da Vinci Code, 2006).

Ο ΜακΚέλεν ορίστηκε Διοικητής του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας το 1979, χρίστηκε ιππότης το 1991 για τις υπηρεσίες του στις τέχνες του θεάματος και ονομάστηκε Εταίρος της Τιμής για τις υπηρεσίες του στη δραματική τέχνη και την ισότητα, στις Τιμές του Νέου Χρόνου του 2008.

Το 1993 ο ΜακΚέλεν υποδύθηκε το β” ρόλο ενός Βορειοαφρικανού μεγιστάνα στην καλλιτεχνική επιτυχία Απρόσκλητος Επισκέπτης.

Το 1995 έπαιξε τον ρόλο του τίτλου στην ταινία Ριχάρδος ο 3ος στην οποία μετέφεραν την ιστορία σε μια εναλλακτική δεκαετία του ’30 όπου η Αγγλία κυβερνείται από φασίστες. Στην κριτική της ταινίας του, ο Χαλ Χίνσον της Washington Post, αποκάλεσε την ερμηνεία του ΜακΚέλεν «μία θανάσιμη επιδεικτική ενσάρκωση» και είπε πως «η πολυποίκιλτη γνώση του… κυριαρχεί τα πάντα». Η ερμηνεία του συγκέντρωσε υποψηφιότητες για BAFTA και Χρυσή Σφαίρα α” ανδρικού ρόλου και κέρδισε το Βραβείο Ευρωπαϊκού Κινηματογράφο Καλύτερου Ηθοποιού. Το σενάριό του έλαβε υποψηφιότητα για BAFTA προσαρμοσμένου σεναρίου.

Στο αμερικανικό κοινό έγινε γνωστός με την ταινία Μαθήματα Φόβου βασισμένη σε μια ιστορία του Στίβεν Κινγκ. Την επόμενη χρονιά έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ Α” Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία Θεοί και Δαίμονες (Gods and Monsters).

Για τη σειρά των ταινιών Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών (Τhe Lord of the Rings) του Πίτερ Τζάκσον βραβεύτηκε με Screen Actors Guild Award Kαλύτερου Ηθοποιού σε Δευτεραγωνιστικό Ρόλο και έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ Β” Ανδρικού Ρόλου.

Αλλά οι δραστηριότητες και η προσωπικότητα ενός τέτοιου ανθρώπου δεν μπορούν να χωρέσουν σε ένα μικρό κειμενάκι. Αναζητήστε, ψάξτε και διαβάστε γι’ αυτόν……

Από τον Νίκο Μουρατίδη

Keywords
Αναζητήσεις
ιαν βρετανος ηθοποιος, βρετανος ηθοποιος ιαν .....
Τυχαία Θέματα