Σε λαϊκό προσκύνημα το σκήνωμα του μακαριστού Νικοδήμου

Στον ιερο ναό του Αγίου Στεφάνου, στην Αρναία εξετέθη σε λαϊκό προσκύνημα το σκήνωμα του μακαριστού μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κυρός Νικοδήμου. Ο μακαριστός επίσκοπος έδωσε σκληρή και πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, την οποία τελικά έχασε το μεσημέρι της Κυριακής.

Ο μακαριστός Νικόδημος ανέλαβε τα ηνία  της μητροπόλεως το 1981 και από τότε σφράγισε το έργο της, με την προσφορά και το έργο του. Πολλοί μητροπολίτες έσπευσαν στην Αρναία μόλις πληροφορήθηκαν την κοίμηση του

γέροντα Ιερισσού.

Συγκινημένος ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος, ηγούμενος της μονής Αγίας Αναστασίας αναφέρθηκε στις σχέσεις του με το μακαριστό Νικόδημο αλλά και τη συνεργασία που είχαν. Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών κατάγεται και αυτός από τη Λέσβο- όπως και ο αποδημήσας ιεράρχης- αναφέρθηκε στα πρώτα βήματα του εκλιπόντος, στη Μυτιλήνη. «Ο μακαριστός κυρός Νικόδημος φοίτησε στη θεολογική σχολή Χάλκης με σχολάρχη τον Σταυρουπόλεως Μάξιμο Ρεπανέλη, ο οποίος ήταν και ο τελευταίος σχολάρχης. Παράλληλα θυμάμαι το γράμμα που μου απέστειλε όταν κάηκε ο καθεδρικός ναός του Αγίου Στεφάνου και τη μεγάλη του αγωνία» επεσήμανε με συγκίνηση ο Άγιος Νέας Σμύρνης. Ο συμπατριώτης του μητροπολίτης τον επισκέφθηκε το βράδυ του προηγούμενου Σαββάτου και το μεσημέρι της Κυριακής, ετοιμαζόταν να ξεκινήσει για την Αθήνα, όταν πληροφορήθηκε το θλιβερό γεγονός και επέστρεψε στην Αρναία.
Τοποτηρητής στην Ιερά Μητρόπολη ανέλαβε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Κασσανδρείας κ.κ. Νικόδημος όπως ορίζεται από το καταστατικό λειτουργίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τοποτηρητής σε μητρόπολη που χηρεύει ορίζεται ο αρχαιότερος μητροπολίτης από τις όμορες μητροπόλεις. Αυτή την προϋπόθεση τηρεί ο επίσκοπος Κασσανδρείας και ορίστηκε. Το νέο μητροπολίτη θα αναδείξει η ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει εντός του Οκτωβρίου. «Ο μακαριστός κυρός Νικόδημος ήταν παράδειγμα προς μίμηση, επαγρυπνούσε για το λαό, το ποίμνιο του, έκανε τα πάντα σύμφωνα με τις ευαγγελικές και αγιοπατερικές επιταγές. Η Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου ορφάνεψε» είπε ο τοποτηρητής της μητρόπολης.
Ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος της μητρόπολης αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Ριγανάς αναφέρθηκε στο σπάνιο ήθος του μακαριστού επισκόπου, στο έργο που άφησε παρακαταθήκη αλλά και στη μοναδική προσωπικότητα του. «Μαζί περάσαμε σχεδόν το τελευταίο οχτάμηνο με τη συγκλονιστική περιπέτεια της υγείας του. Μαχόμενος τον καρκίνο μας δίδασκε με τη στάση και την ακεραιότητα του χαρακτήρα του» είπε ο αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο μακαριστός μητροπολίτης ήταν εξαιρετικά αφιλοχρήματος σε βαθμό που δεν είχε χρήματα να καλύψει τις δαπάνες για την εγχείρηση στην οποία έπρεπε να υποβληθεί.

Ίδια ημέρα της κοίμησης με το μακαριστό Σωκράτη

Η τύχη θέλησε ο μακαριστός Νικόδημος να εκδημήσει εις Κύριον, την ίδια ημέρα κατά την οποία εκοιμήθη και ο μακαριστός μητροπολίτης Σωκράτης, τον οποίο είχε ως πρότυπο. Επίσης ο μακα

Keywords
Αναζητήσεις
ο αρχαιοτερος μητροπολίτης ελλαδος, ο αρχαιοτερος μητροπολίτης στην ελλάδα
Τυχαία Θέματα