Τσαυτάρης: Κίνδυνος για την υγεία η επέκταση διάρκειας ζωής στο γάλα

Η πρόταση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης κ. Ανχέλ Γκουρία για επέκταση του χρονικού περιθωρίου πώλησης του φρέσκου γάλακτος ενέχει κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθ. Τσαυτάρης.

«Αν πούμε ότι εμείς θα επεκτείνουμε τη διάρκεια ζωής στις εννέα ημέρες, μπορεί να έχουμε περισσότερα ζητήματα διασφάλισης της υγείας του καταναλωτή και να προκληθούν προβλήματα», σημείωσε ο κ. Τσαυτάρης μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

«Την

άποψή μου τη λέω δημόσια με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο» συμπλήρωσε και εξήγησε ότι στην Ελλάδα η φρεσκότητα υπολογίστηκε σε πέντε ημέρες, ενώ σε βορειότερες χώρες, όπως στην Ολλανδία ή τη Φινλανδία, φτάνει στις επτά ημέρες διότι επικρατούν συγκεκριμένες συνθήκες παραγωγής.

Ο κ. Τσαυτάρης επεσήμανε ότι αντίθετα απ” ό,τι συμβαίνει στις βόρειες χώρες, στην Ελλάδα το γάλα μεταφέρεται πολλές φορές σε «γκιούμι» (μεταλλικές κανάτες) και όχι σε ειδικές παγολεκάνες, σε θερμοκρασία 40 βαθμών Κελσίου, με τα φορτηγά να διανύουν αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως αν η επέκταση περάσει «θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι διασφαλίζεται ο καταναλωτής στις συγκεκριμένες συνθήκες του τόπου» και για αυτό, όπως είπε, στη συζήτηση πρέπει να μπει και ο καταναλωτής και η υγεία του και η υποστήριξη της εγχώριας παραγωγικής διαδικασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα