Βενετία…η πόλη των γεφυρών και του νερού

Συνεχίζουμε την περιήγησή μας στην πόλη της Βενετίας, μία μοναδική πόλη στον κόσμο. Η παραμυθένια αυτή πόλη που επιπλέει στο νερό είναι πάντα όμορφη και εκπληκτική όλους τους μήνες του χρόνου, προσφέροντας πάντα κάποιο ιδιαίτερα ξεχωριστό θέαμα στους επισκέπτες. Ακόμα και όταν πλημμυρίζει κατά τη διάρκεια του χειμώνα που η στάθμη του νερού ανεβαίνει, που αν και δεν ευχαριστεί ιδιαίτερα τους ντόπιους αποτελεί ένα εντυπωσιακό και πρωτοφανές θέαμα για τους επισκέπτες.

Πολύ δημοφιλές αξιοθέατο αποτελεί η Γέφυρα Ριάλτο, που ενώνει τις περιοχές του Σαν Μάρκο και Σαν Πόλο πάνω από το εκατέρωθεν

του Μεγάλου Καναλιού στην καρδιά της πόλης. Κάποτε ήταν πλημμυρισμένη από εμπόρους, ενώ σήμερα πλημμυρίζεται από τουρίστες. Ολοκληρώθηκε το 1591 και για 300 χρόνια ήταν ο μοναδικός τρόπος για να διασχίσει κανείς το Μεγάλο Κανάλι με τα πόδια. Αποτελεί μάλλον την πιο δημοφιλή Γέφυρα της Βενετίας και συμπεριλαμβάνεται πάντα στις ξεναγήσεις της πόλης. Η αγορά του Ριάλτο, μία περιοχή κοντά στην ομώνυμη γέφυρα αποτελεί το εμπορικό κέντρο της Βενετίας. Πρόκειται για μία μεσογειακή αγορά με φρέσκα προϊόντα, η οποία αναζωογονεί την περιοχή της προκυμαίας από τους μεσαιωνικούς χρόνους και είναι υπό συζήτηση αν στην πραγματικότητα είναι η καλύτερη αγορά στον κόσμο.

Οι Ακαδημαϊκές γκαλερί, είναι μία εκθαμβωτική συλλογή κορυφαίων έργων που παρουσιάζουν πλήρως την ανάπτυξη της τέχνης στην Βενετία από το Βυζάντιο στην Αναγέννηση, στο Μπαρόκ και Ροκοκό, η γκαλερί της Ακαδημίας είναι το ενετικό ισοδύναμο του Ουφίτζι στη Φλωρεντία. Το 1750 ο Τζιοβάνι Μπατίστα Πιατσέτα άρχισε τη συλλογή για να λειτουργήσει ως μοντέλο για σχολή τέχνης. Ενισχύθηκε από το Ναπολέοντα το 1807 που του προσέφερε έργα από κυριευμένες εκκλησίες. Το 1940 ο Κάρλο Σκάρπα εκσυγχρόνισε τη διάταξη.

Η συλλογή Πέγκι Γκουγκενχάιμ αποτελεί το κορυφαίο μουσείο της Ιταλίας όσον αφορά στην ευρωπαϊκή και αμερικανική τέχνη του 20ου αιώνα. Φιλοξενεί έργα περισσότερων από 200 σύγχρονων καλλιτεχνών και φιλοξενείται σε ένα κτίριο του 18ου αιώνα, το παλάτι του Βενιέρ ντέι Λεόνι, γνωστό ως ημιτελές παλάτι, εξαιτίας του ότι ολοκληρώθηκε μόνο ο πρώτος του όροφος. Πέραν των καταπληκτικών έργων που εκτίθενται στο εσωτερικό της γκαλερί, υπάρχει ένας εκπληκτικός κήπος με γλυπτά που μπορείτε να επισκεφθείτε.

Η τυπική, λεία, βενετσιάνικη γόνδολα κυριαρχούσε στα κανάλια από τις αρχές του 11ου αιώνα παρότι δεν είχε τη σημερινή της φόρμα έως το 1400. Κάποτε ήταν το κύριο μέσο μεταφοράς αλλά σήμερα χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον μόνο από τους τουρίστες. Για τις μετακινήσεις σας ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος είναι το θαλάσσιο ταξί, αφού η γόνδολα θα σας προσφέρει μία βόλτα για αναψυχή ή για μία ρομαντική βαρκάδα. Η πιο δημοφιλής ώρα της ημέρας αποτελεί μετά την δύση του ηλίου και γενικά κοστίζουν αρκετά χρήματα.

Αν θέλετε να δραπετεύσετε από τον συνωστισμό τη πόλης, μπορείτε να κάνετε μία βόλτα με φέρι και να επισκεφθείτε το νησί του Τορτσέλο. Πρόκειται για ένα ήρεμο, πολυτελές νησί που σήμερα είναι τόπος κηπουρών και ψαράδων. Μερικά από τα πιο εντυπωσιακά ψηφιδωτά στον κόσμο, σώζονται στο παλαιότερο κτίριο της Βασιλικής του Τορτσέλο, που ανταμείβει όποιον την επισκέπτεται.

Όσον αφορά τις φήμες σχετικά με το αν η Βενετία βυθίζεται, μέσα στα τελευταία εκατό χρόνια το έδαφος της πόλης έχει βυθιστεί κατά 23 εκατοστά, εξαιτίας της ανόδου των υδάτων και της αποσάθρωσης του εδάφους. Πιστεύεται μάλιστα ότι μία μέρα η πανέμορφη αυτή πόλη ίσως εξαφανιστεί κάτω από το νερό αλλά μέχρι και αν συμβεί αυτό, η Βενετία και οι κάτοικοί της απολαμβάνουν την κάθε μέρα, ζώντας μέσα στην απέραντη ομορφιά.

Επιμέλεια: Βίκυ Σάρδη

Για τα αεροπορικά εισιτήρια ή την διαμονή σας, σας προτείνουμε: smartbookings.gr. Για ομαδικά ταξίδια επισκεφθείτε την touristikapaketa.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα