Alpha Bank: Εφικτή η ανάκαμψη το β’ εξάμηνο του 2013-Τι λέει για τράπεζες, καταθέσεις

Αργά, αλλά σταθερά γίνεται η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, όπως εκτιμά η Alpha Bank., η οποία σημειώνει ότι οι τράπεζες ανταποκρίθηκαν επιτυχώς στις αντιξοότητες.

Εκτιμά, μάλιστα, ότι η διαφαινόμενη αποκατάσταση της ομαλότητας στο ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα το 2013 αναμένεται να συμβάλει αποφασιστικά στην έγκαιρη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το β΄ 6μηνο του 2013 και σε επίτευξη

ικανοποιητικών ρυθμών ανάπτυξης από το 2014 και μετά.

Παράλληλα, στο Οικονομικό της δελτίο, σημειώνει ότι οι συνολικές καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα σημείωσαν περαιτέρω μικρή άνοδο τον Οκτ. ΄12, με αποτέλεσμα να ανέλθουν στα € 155,2 δισ., από € 154,2 δισ. τον Σεπτ. ΄12 και έναντι € 150,5 δισ. τον Ιούν. ’12.

Συνολικά, πάντως, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Οκτ. ΄12 ήταν σημαντικά μειωμένες κατά € 18,9 δισ. έναντι του Δεκ. του 2011 και κατά € 82,6 δισ. έναντι του ιστορικά υψηλού τους επιπέδου των € 237,8 δισ. τον Σεπτ. του 2009.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, ότι η μεγάλη πτώση των καταθέσεων των τραπεζών στο 10μηνο Ιαν. – Οκτ. 2012, αλλά ιδιαίτερα την περίοδο Σεπτ. 2009 – Οκτ. 2012 δεν αντανακλάται στο σύνολό της σε αντίστοιχη μείωση των τραπεζικών πιστώσεων. Όπως προκύπτει, ενώ οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά € 82,6 δισ. έναντι του Σεπτ. 2009, οι χορηγήσεις των τραπεζών (πριν από τις διαγραφές) την ίδια περίοδο μειώθηκαν μόνο κατά €14,8 δισ. Αυτό έγινε δυνατό λόγω της κάλυψης των συνεπαγόμενων χρηματοδοτικών ανοιγμάτων των τραπεζών από την ΕΚΤ και την ΤτΕ.

Ωστόσο, η μεγάλη μείωση των καταθέσεων και η μεγάλη στενότητα ρευστότητας (παρά τη σημαντική χρηματοδοτική ενίσχυση που παρέχεται από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος), σε συνδυασμό με την ταχεία αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων που προκύπτουν λόγω του βαθέματος της ύφεσης στην οικονομία, έχει επηρεάσει αναπόφευκτα και τη δυνατότητα των τραπεζών να συνεχίσουν την πιστωτική τους επέκταση στα επίπεδα όπου βρισκόταν πριν από τη δημοσιονομική εκτροπή του 2009 και την κρίση δημοσίου χρέους στην Ελλάδα το 2010.

Αυτήν ακριβώς τη δραστικά περιορισμένη δυνατότητα των τραπεζών να χρηματοδοτούν τον ιδιωτικό τομέα αντικατοπτρίζουν οι έρευνες της Τραπέζης της Ελλάδος και άλλων οργανισμών, σύμφωνα με τις οποίες εκτός από τη μειωμένη ζήτηση για δάνεια εκ μέρους των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών η πτώση της πιστωτικής επέκτασης των τραπεζών προσδιορίζεται επίσης και από παράγοντες προσφοράς δανείων. Ειδικότερα, οι έρευνες δείχνουν ότι και οι όροι της προσφοράς δανείων από τις τράπεζες έχουν γίνει πολύ περισσότερο αυστηροί, με αποτέλεσμα προβλήματα χρηματοδότησης να αντιμετωπίζουν ακόμη και εξαγωγικοί κλάδοι και επιχειρήσεις της χώρας.

Όλα αυτά είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της μεγάλης μείωσης των καταθέσεων αλλά και της δραστικής περικοπής των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών λόγω της συμμετοχής τους στην ανταλλαγή των ομολόγων του ελληνικού δημοσί

Keywords
Τυχαία Θέματα