EUROBANK: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ – ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η τράπεζα δεν κρατικοποιείται, θα ξαναγίνει ιδιωτική

Συμπληρώνεται ένας κύκλος και ανοίγει ένας καινούργιος. Το μεταβατικό στάδιο “που ελπίζω να κρατήσει οσο λιγότερο γίνεται” αφορά στο γεγονός οτι η Eurobank ελέγχεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είπε ο Πρόεδρος της Eurobank, Τ. Χριστοδούλου, περιγράφοντας την παρούσα κατάσταση στην τράπεζα από το βήμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων που θα εγκρίνει την αύξηση

μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, ύψους 5,8 δις ευρω με πλήρη κάλυψη απο το ΤΧΣ.

“Η τράπεζα δεν κρατικοποιείται. Περνά σε μια περίοδο όπου μέτοχος ειναι το Ταμείο και μέσω αυτού το δημόσιο” ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου.

Και σημείωσε οτι η περίοδος αυτη θα είναι βραχεία κατα το δυνατόν και θα επανέλθει στον ιδιωτικο τομέα.

Ο ίδιος σημείωσε οτι πρεπει “να επανέλθουμε εκει που ανήκουμε, στον ιδιωτικο τομέα”. Για τον σκοπό αυτο, το ΤΧΣ αναμένεται να προσθέσει στην Eurobank μη συστημικές τράπεζες και να αναδιοργανωθεί ώστε να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια.

Από τη μεριά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, Ν. Νανόπουλος επιβεβαίωσε ότι ήταν άμεση η κινητοποίηση της διοίκησης για την εύρεση του 10% της κάλυψης της ΑΜΚ από ιδιωτικά κεφάλαια. Οι επαφές με διεθνείς επενδυτές ήταν εκτενείς, ωστόσο από συζητήσεις προέκυψαν δυσκολίες και αβεβαιότητες.

Παραδέχτηκε μάλιστα ότι το εγχείρημα ήταν δύσκολο, αφού υπήρχαν πρόσθετες δυσχέρειες που δεν υπήρχαν σε άλλες τράπεζες. Ανάμεσα στις δυσκολίες, ο κ. Νανόπουλος περιέγραψε και την αναστολή του deal με την Εθνική, η οποία ενέτεινε την αβεβαιότητα. “Οι επενδυτές δεν γνωρίζουν το μέλλον της και τη σχέση ανταλλαγής των μετόχων”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε ότι η κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου από το ΤΧΣ, τόσο για τη Εurobank όσο και για τις άλλες τράπεζες αλλά και με δεδομένο ότι το ΤΧΣ στην Εurobank θα ελέγχει ποσοστό άνω του 90%, δεν αποτελεί κρατικοποίηση ή εθνικοποίηση καθώς το ΤΧΣ είναι ανεξάρτητος οργανισμός και δεν λειτουργεί με πρακτικές του παρελθόντος.

Ανέλυσε επίσης τους τρεις παράγοντες που στάθηκαν εμπόδιο στην εξεύρεση ιδιωτικών κεφαλαίων για την κάλυψη του 10% της ΑΜΚ.

Πρώτον η αναστολή της συγχώνευσης με την ΕΤΕ, η οποία δημιούργησε σύγχυση τους επενδυτές,

Δεύτερον, μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Πρότασης από την ΕΤΕ, η Eurobank στερήθηκε της μετοχικής της βάσης, γεγονός που την οδήγησε να στραφεί σε άλλους επενδυτές οι οποίοι όμως την ίδια στιγμή πολιορκούνταν και από τις υπόλοιπες τράπεζες.

Τρίτον, η Eurobank από την ημέρα της συμφωνίας για τη συγχώνευση με την ΕΤΕ έχασε τη δυνατότητα να έχει ενεργό ρόλο στις εξαγορές και στην απόκτηση στοιχείων ενεργητικού από την αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος και αυτή η απώλεια των στρατηγικών εταιρειών της στέρησε την ελκυστικότητα της. Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι τα χρονικά περιθώρια που της δόθηκαν για την εξεύρεση ιδιωτικών κεφαλαίων ήταν στενά.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν το Δ.Σ. να πάρει την απόφαση η τράπεζα να ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως από το ΤΧΣ γεγονός που εξασφαλίζει ασφάλεια και σταθερότητα, κυρίως για τους καταθέτες, και θωρακίζει την τράπεζα έτσι ώστε ανενόχλητη να υλοποιήσει το ολοκληρωμένο σχέδιο που σύντομα θα την επαναφέρει στον ιδιωτικό τομέα.

Μιλώντας στη γενική συνέλευση, η διευθύντρια οικονομικών υπηρεσιών της τράπεζας Πόλα Χατζησωτηρίου είπε πως η Eurobank θα προχωρήσει στην έκδοση νέων μετοχών, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής της, με τιμή διάθεσης 1,541 ευρώ, μετά από reverse split 10 προς 1.

Keywords
Τυχαία Θέματα