EUROSTAT: Θετική έκπληξη με πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ το 2015 – ΜΑΞΙΜΟΥ: Εκτεθειμένο το ΔΝΤ

(upd)Για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ το 2015 κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της Eurostat, όταν η πρόβλεψη του προϋπολογισμού ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ, πάντα με όρους μνημονίου.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,

όπως πιστοποιούν τα επίσημα στοιχεία της Eurostat έπεσε έξω κατά 1,3% του ΑΕΠ ή 2,3 δισ. ευρώ στους υπολογισμούς του (επέμενε για πρωτογενές έλλειμμα 0,6%), με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι το Ταμείο είναι εκτεθειμένο.

To κόστος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το 2015 υπολογίζεται σε 7,158 δισ. ευρώ ή 4,1% του ΑΕΠ, όταν το συνολικό έλλειμμα (κατά ESA) είναι 7,4% και το πρωτογενές 3,4% του ΑΕΠ.

Εξαιρουμένου του κόστους, το πρωτογενές πλεόνασμα κατά πρόγραμμα διαμορφώνεται στο 0,7% του ΑΕΠ, αντί της πρόβλεψης για έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ.

Όπως σημειώνει και η ΕΛΣΤΑΤ, «τα στοιχεία που αντιμετωπίζονται διαφορετικά σύμφωνα με τους κανόνες ESA 2010 και στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής περιλαμβάνουν έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες σχετικά με συναλλαγές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα έσοδα από μεταφορές ποσών που συνδέονται με εισοδήματα των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, τα οποία προέρχονται από την κατοχή ελληνικών κρατικών ομολόγων στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια».

Tα στοιχεία της Eurostat

Στο 7,2% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, τα οποία πρέπει να σημειωθεί ότι δεν λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Το ακαθάριστο ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης υποχώρησε στα 311,5 δισ. ευρώ ή 176,9% του ΑΕΠ, για πρώτη φορά στα έξι χρόνια των μνημονίων.

Όσον αφορά την Ευρωζώνη, κατεγράφη έλλειμμα 2,1% για το 2015, ενώ στην Ε.Ε. των 28 διαμορφώθηκε στο 2,4%.

Λουξεμβούργο, Γερμανία και Εσθονία κατέγραψαν πλεόνασμα το 2015, στο +1,2%, +0,7% και +0,4% αντίστοιχα.

ΜΑΞΙΜΟΥ: Εκτεθειμένο το ΔΝΤ

Τα αποτελέσματα της Eurostat παρουσιάζουν πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2015, όταν ο στόχος του προγράμματος που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο ήταν πρωτογενές έλλειμα 0,25% και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ήταν έλλειμα 0,6%, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Όπως τονίζεται, «με δυο λόγια έχουμε διαφορά από το στόχο 0,95% του ΑΕΠ, δηλ. 1,6 δισ. ευρώ ενώ το ΔΝΤ έπεσε έξω κατά 1,3% του ΑΕΠ, δηλ. 2,3 δισ. ευρώ».
Το αποτέλεσμα αυτό παρά τις δυσκολίες των capital controls αλλά και της προσφυγικής κρίσης δεν ήρθε τυχαία. Ήρθε με σκληρή προσπάθεια, οργανωμένο σχέδιο, και εξορθολογισμό των δαπανών του κράτους, σημειώνει η ελληνική κυβέρνηση.

Και προσθέτει ότι «τα στοιχεία αυτά βάζουν οριστικό τέλος στο παραμύθι της ΝΔ περί διαπραγμάτευσης που κατέστρεψε την οικονομία. Επίσης, το αποτέλεσμα αυτό εκθέτει πλήρως τόσο την αξιοπιστία των εκτιμήσεων του ΔΝΤ όσο και όσους μιλούν για την ανάγκη έκτακτων μέτρων για να πιάσει η Ελλάδα τους στόχους του 2018», καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές.

Keywords
Τυχαία Θέματα