Α. Μέρκελ: “Κάγκελο” η καγκελάριος… – Έκπληξη και απογοήτευση για την άνοδο της ακροδεξιάς

[UPD] Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι εξεπλάγη και απογοητεύθηκε από την δύναμη ορισμένων ακροδεξιών και λαϊκιστικών κομμάτων στις χθεσινές εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο. “Είναι αξιοσημείωτο και λυπηρό”, δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Βερολίνο.

Ευρωσκεπτικιστές εθνικιστές σημείωσαν εντυπωσιακές εκλογικές νίκες χθες, Κυριακή,

στη Γαλλία και τη Βρετανία, καθώς οι επικριτές της ΕΕ υπερδιπλασίασαν τις έδρες τους σε μια ψήφο διαμαρτυρίας κατά της λιτότητας και της ανεργίας. Η καγκελάριος εξέφρασε ωστόσο και την ικανοποίησή της για το “σταθερό αποτέλεσμα” που έφεραν οι συντηρητικοί στις ευρωεκλογές.

Χαιρετίζοντας “την καλή εκστρατεία” που διεξήχθη με επικεφαλής του ψηφοδελτίου, τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η οποία επέτρεψε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) να γίνει η πρώτη πολιτική δύναμη στην Ευρώπη, η Μέρκελ δήλωσε πως πρέπει τώρα να διεξαχθούν “συζητήσεις” για να διορισθεί ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΧΘΕΣ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

Ενισχυμένο το SPD – Κρατά την πρωτιά η Α. Μέρκελ – “Μέσα” και το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα

Ενισχύθηκαν σημαντικά οι Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία, κρατά την πρωτιά της, αν και με λιγότερες έδρες, η Μέρκελ και για πρώτη φορά οι Γερμανοί στέλνουν στο Στρασβούργο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα: Μετά τις κάλπες για τις ευρωεκλογές, όλοι στο Βερολίνο δηλώνουν ευχαριστημένοι. Με περίπου 7%, το AfD εκλέγει έξι ευρωβουλευτές.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις αποτελέσματος, η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής: Το στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) εμφανίζεται στο 35,6%, οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες ενισχύονται στο 27,2%, οι Πράσινοι βρίσκοντσι στο 10,8%, η Αριστερά (Linke) στο 7,5%, το AfD μεταξύ 7,1% και 6,8% και οι Φιλελεύθεροι (FDP) στο 3,1%.

Το ΝPD βρίσκεται στο 0,8% με 1%, οριακά στην περιοχή εκλογής ενός ευρωβουλευτή.

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

EXIT POLLS – ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Με τα …τσαρούχια η Α. Μέρκελ – Στο 48% η συμμετοχή

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα exit polls στη Γερμανία δίνουν την πρώτη θέση στο κόμμα της Άγκελα Μέρκελ, με ποσοστό 36%.

Στη δεύτερη θέση έρχονται οι Σοσιαλδημοκράτες με 27,5% και ακολουθούν οι Πράσινοι με 11% και η Αριστερά του Ντελίνκε με 8%.

Αναλυτικά:

Οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) με 36% προηγούνται στις Ευρωεκλογές στη Γερμανία (-1,9% από το 2009), σύμφωνα με την πρόγνωση του πρώτου exit poll που μεταδόθηκε από το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Οι ευρωσκεπτικιστές της Εναλλακτικής για την Γερμανία(AfD) συγκεντρώνουν 6,5%.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κερδίζουν ποσοστό 27,5% (+6,7% από το 2009), οι Πράσινοι 11% (-1,1%), το κόμμα Η Αριστερά 8% (+0,5%) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) 3% (-8%).

Η συμμετοχή στην Γερμανία έφθασε το 48%, ενώ το 2009 είχε περιοριστεί στο 43,3%.

Original article: Α. Μέρκελ: “Κάγκελο” η καγκελάριος… – Έκπληξη και απογοήτευση για την άνοδο της ακροδεξιάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα