Ernst & Young: Απαραίτητη η δημιουργία σταθερού φορολογικού πλαισίου

Οι φορολογικές αρχές ανά τον κόσμο οφείλουν να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσής τους, αλλά κυρίως οφείλουν να αναπτύξουν ένα λειτουργικό ρόλο που θα συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία του κράτους. Μόνο έτσι οι φορολογικές διοικήσεις θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του σήμερα.

Μιλώντας ο κ. Chris Sanger, Global Director Tax Policy Services της Ernst & Young, στο Athens

Tax Forum, που οργάνωσε, πρόσφατα, το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, υποστήριξε ότι οι φορολογικές αρχές ανά το κόσμο, προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους, οφείλουν να στοχεύουν στην αύξηση και είσπραξη εσόδων, στη δημιουργία φορολογικού πλαισίου, σύμφωνου με τον κοινωνικό χαρακτήρα του κράτους, στην ενίσχυση της αποδοτικότητας της διαδικασίας συλλογής εσόδων με γνώμονα και το κόστος και τέλος στη θέσπιση διαδικασιών συμμόρφωσης, φιλικών προς το φορολογούμενο και βασιζόμενες σε αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Όσον αφορά στην αξιολόγηση της φορολογικής διοίκησης στο σύνολό της ο κ. Chris Sanger υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει διαφάνεια και ακεραιότητα στα πρόσωπα της διοίκησης, να διενεργείται σωστός έλεγχος και επαλήθευση στοιχείων, καθώς επίσης και να χρησιμοποιούνται εναλλακτικές τεχνικές επίλυσης των προβλημάτων που ανακύπτουν. Υπογράμμισε επίσης, πως το βασικότερο συστατικό είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας των φορολογικών διοικήσεων.

Καταλήγοντας ο κ. Sanger, αναφέρθηκε στον επιχειρηματικό κόσμο και στο τι θα πρέπει οι ίδιες οι επιχειρήσεις να περιμένουν μέσα από μια αναδιοργάνωση του φορολογικού συστήματος και των διαδικασιών που το διέπουν, στις χώρες όπου αυτές δραστηριοποιούνται. Συγκεκριμένα, οι βασικές προσδοκίες θα πρέπει να είναι, πρώτον, η δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου όπου οι επιχειρήσεις θα αισθάνονται ασφάλεια ως προς την αντιμετώπιση που θα τύχουν, δεύτερον, η συνεπής λειτουργία του συστήματος όπου όλες οι επιχειρήσεις θα αντιμετωπίζονται το ίδιο και τρίτον, τη θέσπιση διαδικασιών που θα επιτρέπουν την άμεση επίλυση διαφορών μεταξύ φορολογουμένων και φορολογικής αρχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα