Eurogroup: Δεν θα πάρει λεφτά η Ελλάδα – Σκληρή στάση από Ντάισελμπλουμ – Σόιμπλε – «Ανεπαρκείς» οι προτάσεις Βαρουφάκη

15:36 9/3/2015 - Πηγή: BankWars

(upd)Χαμηλές είναι οι προσδοκίες για συμφωνία στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα, με τους αξιωματούχους της ευρωζώνης να χαρακτηρίζουν ανεπαρκή τη λίστα του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

Οι Ευρωπαίοι ζητούν κοστολογημένα μέτρα και τεχνική επεξεργασία από τους εκπροσώπους των θεσμών, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη.

Όπως τόνισε ο Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, η τεχνική επεξεργασία δεν μπορεί να γίνει από το Eurogroup,

το οποίο αποτελεί πολιτικό σώμα και λαμβάνει αντίστοιχες αποφάσεις.

Άρα το γεγονός ότι δεν έχει προηγηθεί η τεχνική επεξεργασία των προτάσεων, αποτελεί εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προειδοποιώντας ότι έχουν δοθεί τέσσερις μήνες στην Ελλάδα και ο χρόνος εξαντλείται.

«Δεν έχουμε δει πολλά πράγματα από την Ελλάδα μετά το τελευταίο Eurogroup, έχουν χαθεί δύο εβδομάδες» δήλωσε ο αξιωματούχος προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει εντός ολίγων λεπτών στις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα έχει ουσιαστικό μέλλον στην Ευρωζώνη και θα προσπαθήσουμε να την υποστηρίξουμε», διεμήνυσε τέλος ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Δεν υπάρχει τίποτα καινούριο για την Ελλάδα και δεν αποτελεί το κύριο θέμα συζήτησης, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, υποβαθμίζοντας τις όποιες προσδοκίες για συμφωνία.

«Οι Έλληνες πρέπει να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους», ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι αναμένονται τα συμπεράσματα της τρόικας.

Ερωτώμενος σχετικά με τις δηλώσεις Βαρουφάκη περί δημοψηφίσματος, τόνισε ότι «δεν θα αποφασίσουμε εμείς αν θα κάνουν δημοψήφισμα οι Έλληνες».

Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup δεν θα συζητηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες του σημερινού προγράμματος, δήλωσαν ο Ευρωπαίος επίτροπος επί νομισματικών θεμάτων, Πιερ Μοσκοβισί, καθώς και ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν.

«Δεν μιλώ για τρόικα, μιλώ για τους θεσμούς» ξεκαθάρισε ο κ. Μοσκοβισί αναφερόμενος στο ποιοι θα κάνουν την αξιολόγηση της οικονομίας αλλά και όσων συμφωνηθούν.

«Δεν θέλουμε να πάμε κόντρα στην πολιτική θέληση της Αθήνας», είπε και τόνισε ότι έχει πολλή δουλειά να γίνει ακόμη για την Ελλάδα, καθώς το βασικό βήμα είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο προηγούμενο Eurogroup.

Αυτές θα πρέπει να γίνουν νομοθετήματα, γεγονός απαιτεί προσεκτική δουλειά και τεχνική προετοιμασία, δήλωσε.

«Πρέπει να χτίσουμε την εμπιστοσύνη και αυτή η εμπιστοσύνη περνά μέσα και από την τεχνική δουλειά. Αλλωστε κοινός στόχος είναι να βελτιωθεί η ελληνική οικονομία και να υπάρξουν νέες δουλειές».

Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει ένα μέρος των δεσμεύσεων της για να λάβει ένα μέρος της δόσης, διεμήνυσε ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ, Μάικλ Νούναν, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι δουλειά των υπουργών Οικονομικών να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες των προτάσεων και πως οι συζητήσεις πρέπει να μεταφερθούν σε τεχνικό επίπεδο.

Bloomberg: «Ερασιτεχνικές» οι προτάσεις Βαρουφάκη

Για «ερασιτεχνισμό» φέρεται να επικρίνουν τις εξειδικευμένες προτάσεις που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών δύο ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Σύμφωνα με το άρθρο που τιτλοφορείται «Οι πιστωτές απορρίπτουν τις προτάσεις μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας», αξιωματούχοι της ΕΕ τονίζουν ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης απέχουν πολύ απ’ το να ανταποκριθούν σε αυτό που συμφωνήθηκε δύο εβδομάδες πριν.

Στο δημοσίευμα φιλοξενείται και δήλωση του καθηγητή του πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργου Παγουλάτου αναφορικά με τα ασφυκτικά περιθώρια που υπάρχουν και για την ίδια την κυβέρνηση.

«Η διατήρηση της ενότητας του αντιμνημονιακού συνασπισμού, και την ίδια ώρα η επίτευξη συμφωνίας που θα χαλαρώσει την άμεση πίεση στην οικονομία εξελίσσεται σε ‘αδύνατη αποστολή’», δηλώνει ο καθηγητής.

Keywords
Τυχαία Θέματα