FT: Οι τράπεζες μείωσαν 60.000 θέσεις εργασίας σε μια από τις χειρότερες χρονιές περικοπών μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση

Οι παγκόσμιες τράπεζες μείωσαν περισσότερες από 60.000 θέσεις εργασίας το 2023, ένα από τα πιο δύσκολα έτη περικοπών μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, και αντέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος των προσλήψεών τους καθώς εξήλθαν από την πανδημία COVID-19.

Οπως γράφουν οι Financial Times oι επενδυτικές τράπεζες αντιμετώπισαν για δεύτερη συνεχή χρονιά μείωση

των προμηθειών, καθώς σταμάτησαν οι συναλλαγές και οι δημόσιες εγγραφές, γεγονός που ώθησε τη Wall Street να προσπαθήσει να προστατεύσει τα περιθώρια κέρδους μειώνοντας τον αριθμό των εργαζομένων.

Αλλού, η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS έχει ήδη οδηγήσει σε τουλάχιστον 13.000 λιγότερες θέσεις εργασίας στη συνδυασμένη τράπεζα, ενώ αναμένονται περαιτέρω σημαντικές απολύσεις το επόμενο έτος.

“Στις περισσότερες τράπεζες δεν υπάρχει σταθερότητα, δεν υπάρχουν επενδύσεις, δεν υπάρχει ανάπτυξη – και είναι πιθανό να περικοπούν περισσότερες θέσεις εργασίας”, δήλωσε ο Lee Thacker, ιδιοκτήτης της εταιρείας αναζήτησης κεφαλών για χρηματοοικονομικές υπηρεσίες Silvermine Partners. Ο ίδιος δήλωσε: “Ο κ: “Στέλνονται μερικά πολύ ωραία δώρα”. για τους ιδιοκτήτες αυτή τη στιγμή”.

Οι 20 μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου πρόκειται να περικόψουν τουλάχιστον 61.905 θέσεις εργασίας το 2023, σύμφωνα με υπολογισμούς των Financial Times. Αυτό συγκρίνεται με περικοπές άνω των 140.000 θέσεων εργασίας από παρόμιες τράπεζες κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-08.

Οι FT χρησιμοποίησαν τις ανακοινώσεις των εταιρειών και τις δικές τους αναφορές για να καταρτίσουν τα στοιχεία και δεν συμπεριέλαβαν τις μικρότερες τράπεζες ή τις μέτριες περικοπές προσωπικού, οπότε το σύνολο των απωλειών θέσεων εργασίας στον τομέα θα είναι υψηλότερο.

Τα προηγούμενα χρόνια, όπως το 2015 και το 2019, υπήρξαν μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας από τις τράπεζες, οι οποίες επλήγησαν από τις μαζικές περικοπές των ευρωπαϊκών τραπεζών που αγωνίζονταν να αντιμετωπίσουν τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Αλλά τουλάχιστον οι μισές από τις περικοπές του 2023 προήλθαν από τις τράπεζες της Wall Street, των οποίων οι επιχειρήσεις επενδυτικής τραπεζικής δυσκολεύτηκαν να αντιμετωπίσουν τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις, οι τράπεζες μειώνουν τις προσλήψεις που έκαναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν η συσσωρευμένη ζήτηση για σύναψη συμφωνιών πυροδότησε έναν πόλεμο για ταλέντα μεταξύ των επενδυτικών τραπεζών.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη περικοπή από ένα μόνο ίδρυμα ήρθε στην ελβετική UBS, καθώς άρχισε να συγχωνεύει την πρώην αντίπαλό της.

Μέσα σε λίγες ώρες από τη διάσωση της Credit Suisse τον Μάρτιο, οι παρατηρητές της αγοράς άρχισαν να προβλέπουν ότι η σημαντικότερη τραπεζική συγχώνευση μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση θα οδηγούσε σε χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας.

Η Credit Suisse σχεδίαζε ήδη να περικόψει 9.000 θέσεις εργασίας, αλλά η UBS αναμενόταν να περικόψει περισσότερες και ταχύτερα, καθώς καταργούσε διπλές θέσεις εργασίας και το μεγαλύτερο μέρος της επενδυτικής τράπεζας της πρώην αντιπάλου της που είχε πληγεί από το κραχ έκλεισε.

Τον Νοέμβριο, η UBS αποκάλυψε ότι είχε ήδη περικόψει 13.000 θέσεις εργασίας από τον συνδυασμένο όμιλο, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων να ανέλθει σε 116.000. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος Sergio Ermotti ανέφερε ότι το 2024 θα είναι ένα “κρίσιμο έτος” για τις εξαγορές και οι αναλυτές αναμένουν ότι χιλιάδες ακόμη θέσεις εργασίας θα χαθούν τους επόμενους μήνες.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος κόφτης μέχρι το 2023 ήταν η Wells Fargo, η οποία αποκάλυψε αυτόν τον μήνα ότι μείωσε το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό της κατά 12.000 σε 230.000 άτομα. Η τράπεζα δήλωσε ότι δαπάνησε 186 εκατ. δολάρια για έξοδα αποζημίωσης μόνο το τρίτο τρίμηνο, ενώ χάθηκαν 7.000 θέσεις εργασίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος Τσάρλι Σαρφ ανακοίνωσε ότι η τράπεζα είχε βάλει στην άκρη έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια για πρόσθετα έξοδα αποζημίωσης, αποκαλύπτοντας ότι κινδυνεύουν χιλιάδες ακόμη θέσεις εργασίας.

Οι άλλοι μεγάλοι δανειστές της Wall Street έχουν ξεκινήσει εκ νέου τα ετήσια προγράμματα “μείωσης του προσωπικού” τους για απολύσεις το 2023, εκτός από μερικά χρόνια από την έναρξη της πανδημίας.

Η Citigroup μείωσε 5.000 θέσεις εργασίας, η Morgan Stanley 4.800, η Bank of America 4.000, η Goldman Sachs 3.200 και η JPMorgan Chase 1.000 θέσεις εργασίας. Συλλογικά, οι μεγάλες τράπεζες της Wall Street σχεδιάζουν να περικόψουν τουλάχιστον 30.000 θέσεις εργασίας το 2023.

“Τα έσοδα δεν υπάρχουν, οπότε αυτό είναι εν μέρει μια αντίδραση στην υπερεπέκταση. Υπάρχει όμως και μια απλή εξήγηση: πολιτική περικοπή δαπανών”, δήλωσε ο Thacker. “Αν διευθύνεις ένα τμήμα και το αφεντικό σου ζητάει εξοικονόμηση πόρων, κάνεις περικοπές ή απολύεσαι”.

Μόλις τον Ιανουάριο του 2022, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Christian Sewing δήλωσε ότι “ανησυχεί πολύ” για το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός για την πρόσληψη προσωπικού είχε ωθήσει το κόστος αμοιβών στη Wall Street, όπου οι μισθοί είχαν αυξηθεί κατά περίπου 15% τους τελευταίους 12 μήνες. Το ποσοστό είχε αυξηθεί.

Αλλά σε λιγότερο από δύο χρόνια, η έλλειψη συναλλαγών έχει αναγκάσει τους δανειστές να εξορθολογήσουν τις επενδυτικές τους τράπεζες.

Τα στοιχεία του ομίλου συγκριτικής αξιολόγησης χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Alliance Greenwich έδειξαν ότι οι μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες μείωσαν το προσωπικό τους κατά 4% μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ θα γίνουν και άλλες περικοπές κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ωστόσο, οι περικοπές δεν ήταν τόσο βαθιές όσο η πιο σημαντική πτώση των εσόδων, δήλωσε ο Gaurav Arora, παγκόσμιος επικεφαλής της ανταγωνιστικής ανάλυσης της Alliance, γεγονός που πιθανότατα οφείλεται στο ότι οι τράπεζες είναι αισιόδοξες για την επιστροφή στις συναλλαγές το νέο έτος.

Ενώ οι περισσότερες περικοπές προσωπικού στις παγκόσμιες τράπεζες φέτος έχουν επηρεάσει λιγότερο από το 5% του προσωπικού, η βρετανική Metro Bank ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού της.

Ορισμένες μεγάλες τράπεζες δεν σκοπεύουν να μειώσουν το προσωπικό τους το 2023, κυρίως η HSBC και η Commerzbank, οι οποίες έχουν προβεί σε απότομες περικοπές προσωπικού τα τελευταία χρόνια.

Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, η UniCredit, η οποία μειώνει το εργατικό δυναμικό της τα τελευταία δύο χρόνια στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για αποδοτικότητα, δεν ανακοίνωσε σημαντικές απολύσεις το 2023.

Το εργατικό της δυναμικό πλήρους απασχόλησης μειώθηκε κατά σχεδόν 10% – ή 7.700 άτομα – κατά τη διετία έως τον Μάρτιο και έθεσε στην άκρη επιπλέον 300 εκατ. ευρώ για δαπάνες αναδιάρθρωσης, προκειμένου να χρηματοδοτήσει έως και 1.000 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Αν δεν υπάρξει ανάκαμψη της δραστηριότητας της επενδυτικής τραπεζικής, οι προοπτικές για τις θέσεις εργασίας στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα είναι απίθανο να βελτιωθούν το επόμενο έτος.

“Αναμένουμε ότι η ιστορία του 2023 θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024”, δήλωσε ο Arora του συνασπισμού. “Βλέπουμε τις τράπεζες να γίνονται πιο συντηρητικές”.

Πηγή: www.ft.com

Keywords
Αναζητήσεις
ft-oi-trapezes-meiosan-60000-theseis-ergasias-se-mia-apo-tis-cheiroteres-chronies-perikopon-meta-ti-chrimatopistotiki-krisi.htm
Τυχαία Θέματα