Funds – servicers είδαν “άσπρη μέρα” – Στα βήματα Motor Oil η Πειραιώς με “όπλο” Shnappi – Στόχοι μετοχών Optima – Εκλογές Μάϊο

Δεν γνωρίζω ποιοι και πόσοι είδατε “άσπρη μέρα” με τη “Barbara” (και τα χιόνια) των τελευταίων ημερών. Αυτό που γνωρίζω – και πρέπει να το μάθετε – είναι ότι τα funds και οι servicers είδαν πράγματι “άσπρη μέρα” με …την “Κανέλλα”  (και τους 56 αρεοπαγίτες).

Με μόλις 9 ψήφους κατά, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, δεχόμενη την εισήγηση της αρεοπαγίτου Κανέλλας Τζαβέλα, αποφάνθηκε ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα

(οι servicers δηλαδή) μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις, να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds.

Σε ένα μήνα περίπου θα δημοσιευτεί η απόφαση και ακολουθεί η “μαύρη μέρα” για πολλές χιλιάδες κόκκινους δανειολήπτες. 

Το ζήτημα οδηγήθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, κατόπιν αντικρουόμενων αποφάσεων που έχουν εκδοθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο επί του θέματος και κυρίως λόγω της αντιφατικότητας των σχετικών νόμων του 2003 και του 2015.

Ο νόμος 4354/2015 για τα «κόκκινα» δάνεια, προβλέπει ειδική νομιμοποίηση στους servicers, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν διαδικαστικές πράξεις αντί του δικαιούχου της απαίτησης, ενώ ο 3156/2003 που αφορά γενικά σε ρυθμίσεις δανείων και στο άρθρο 10 (παράγραφος 14) αναφέρει ότι οι προβλεπόμενες εταιρείες ενεργούν πράξεις διαχειρίσεως για λογαριασμό των εταιρειών που έχουν τα δάνεια, χωρίς να αποδίδεται σε αυτές η συγκεκριμένη ιδιότητα του «μη δικαιούχου ή μη υπόχρεου διαδίκου».

Τράπεζες, funds και servicers επέλεγαν τον νόμο του 2003, καθώς δεν τους επέβαλε να υποβάλουν αιτιολογημένη πρόταση ρύθμισης στους δανειολήπτες όπως έκανε ο μεταγενέστερος νόμος του 2015 αλλά και επειδή ο νόμος του 2003 “προσφέρει” φορολογικές απαλλαγές (έως και 38%) στα κέρδη από τη  διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Αν, λέμε αν, τα funds και οι servicers ολοκληρώσουν τους περίπου 700.000 πλειστηριασμούς, γλυτώνουν φόρους 54 δισ. ευρώ.  

Όλα καλά και …βοήθειά μας ο Άγιος Χαράλαμπος που γιορτάζει σήμερα. “Κλάψτα Χαράλαμπε”.

Πάμε στα ευχάριστα: Η Motor Oil, εντάσσεται από την 1η Μαρτίου 2023 στον MSCI Standard Greece μετά την αναθεώρηση των δεικτών. Αναμένονται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Société Générale, εισροές στη μετοχή 74,69 εκατ. δολαρίων.

Τώρα, αναμονή για τις 11 Μαΐου, με τη νέα αναθεώρηση, όπου υποψήφιες να περάσουν τις “πύλες” είναι η Τράπεζα Πειραιώς και η HELLENiQ ENERGY (Ελληνικά Πετρέλαια).

Η Πειραιώς, που διακρίνεται πολύ τελευταία στο χρηματιστηριακό ταμπλό, λίγο πριν, λίγο μετά το Πάσχα, θα έχει στα χέρια της την άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος για τη νέα ψηφιακή τράπεζα που έχει στα σκαριά η διοίκηση σε συνεργασία  με την Natech. Η νέα τράπεζα φέρει το όνομα Shnappi και θα απευθύνεται τόσο στην ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή αγορά. Στόχος η λιανική τραπεζική και η πελατεία των μικρών ηλικιών με προσφερόμενες υπηρεσίες μικροδανείων  «Buy Now – Pay Later», όπως επίσης και «Banking as a service» και «Digital on boarding».

Σημειώστε ότι  ο κλάδος του fintech εκτιμάται ότι θα αναπτύσσεται παγκοσμίως με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 20% στην επόμενη τετραετία.

Χθες, η Τράπεζα OPTIMA (του ομίλου Βαρδινογιάννη) ανακοίνωσε τις κορυφαίες της επιλογές στο χρηματιστήριο και τις τιμές – στόχους για τις μετοχές που επιλέγει: Τράπεζα Πειραιώς με τιμή-στόχο τα 2,8 ευρώ και περιθώριο ανόδου 34,4%  – Alpha Βank με στόχο το 1,48 ευρώ και περιθώρια ανόδου 14,4% – Motor Oil με τιμή-στόχο στα 27,9 ευρώ και περιθώριο 22,9% –  Helleniq Energy με στόχο τα 9,2 ευρώ και περιθώριο ανόδου 18,6% – Mytilineos με τιμή-στόχο στα 30,8 ευρώ και περιθώριο 24,5% – ΟΠΑΠ με στόχο τα 17,1 ευρώ και περιθώριο 17,9% – Jumboμε τιμή-στόχο στα 22,7 ευρώ και περιθώριο ανόδου 27%.

ΟΤΕ: Υπομονή στους έχοντες μετοχές του, συνιστούν οι επαΐοντες.

Σε αυτό τον τύπο εξυγίανσης του καζίνο στο Ρίο, κάτι δεν αρέσει σε μερικούς – μερικούς υποψιασμένους. Φτάνουν στο σημείο να ερωτούν “είναι στην πραγματικότητα η Glafka Capital αυτή που πήρε από την Intrum (ωραίο το κούρεμα παρεμπιπτόντως) τα δάνεια Πηλαδάκη;”

Κακοί άνθρωποι και …κακεντρεχείς.

Και κλείνουμε την εβδομάδα, με το αγαπημένο spor των δημοσιογράφων: Την αναζήτηση της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών. Η απάντηση, λένε κάποιοι,  ίσως να κρύβεται στο πότε δεν μπορούν ή έχουν άλλες δουλειές να κάνουν, (άρα δεν θα πάνε μαζικά να ψηφίσουν) οι millennials και οι Gen Z. Αν είναι αυτό το “μυστικό”, οι πρώτες εκλογές θα γίνουν στις 14 ή το πιο πιθανό στις 21 Μαΐου.

B&B

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα