Jefferies: Σε “ύφεση ενοικίων” η αγορά γραφείων του Λονδίνου – Οι κενές θέσεις φτάνουν σε υψηλό 30 ετών

Η ταλαιπωρημένη αγορά γραφείων του Λονδίνου βρίσκεται σε “ύφεση ενοικίων”, καθώς ο όγκος των κενών χώρων στις επιχειρηματικές περιοχές West End, City και Canary Wharf της πρωτεύουσας έφτασε σε υψηλό 30 ετών, δήλωσαν την Τετάρτη οι αναλυτές της Jefferies.

Οπως σημειώνει το Reuters η Jefferies εκτιμά ότι η χρήση γραφείων στο Λονδίνο

θα συρρικνωθεί κατά 20% λόγω της υβριδικής εργασίας μετά την πανδημία και της αυξανόμενης προτίμησης των καταλυτών για πιο πράσινα κτίρια στα προάστια.

“Το λιανικό εμπόριο ήταν το πρώτο θύμα της τεχνολογίας και πιστεύουμε ότι τα γραφεία είναι τα επόμενα. Η χρήση έχει συρρικνωθεί και οι ιδιοκτήτες χάνουν την τιμολογιακή τους δύναμη, καθώς οι ενοικιαστές ξεφορτώνονται τους πλεονάζοντες χώρους”, ανέφεραν οι αναλυτές.

Η Jefferies εκτίμησε ότι τα κενά στο West End ανέρχονται σε 7%, με τα ποσοστά στο City και το Canary Wharf να ανέρχονται σε 10% και πάνω από 20% αντίστοιχα, με το σημείο καμπής για ύφεση των ενοικίων να είναι ιστορικά γύρω στο 8%.

Σε πάνω από 30 λίρες (36,43 δολάρια) το τετραγωνικό πόδι, η Jefferies δήλωσε ότι τα ενοίκια που επιτυγχάνονται από τον ιδιοκτήτη αποθηκών Segro στο πάρκο logistics Park Royal είναι τώρα πιθανότατα υψηλότερα από το επιτόκιο της αγοράς στο Canary Wharf, όπου στεγάζονται αρκετοί μεγάλοι χρηματοοικονομικοί ενοικιαστές, συμπεριλαμβανομένων των Barclays , JPMorgan  και Morgan Stanley

Η HSBC , μακροχρόνια κάτοικος του Canary Wharf, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα μετακομίσει στην πόλη, αλλά αναμένεται να μισθώσει 30% λιγότερο χώρο στο νέο της σπίτι, σύμφωνα με το σημείωμα.

“Η ρευστότητα στην επενδυτική αγορά υποχωρεί λόγω της αβεβαιότητας των ενοικίων και της συμπίεσης των κερδών των κατασκευαστών”, αναφέρεται στο σημείωμα.

“Τα REITs (real estate investment trusts) του Λονδίνου εμφανίζονται φθηνά, αλλά μάλλον δεν είναι καλή αξία”.

Keywords
Αναζητήσεις
jefferies-se-yfesi-enoikion-i-agora-grafeion-tou-londinou---oi-kenes-theseis-ftanoun-se-ypsilo-30-eton.htm
Τυχαία Θέματα