Johnson &Johnson: Λάδωσε 8 γιατρούς του ΕΣΥ με 18 εκατ. για προμήθειες ορθοπεδικών ειδών

Για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κατηγορούνται πέντε στελέχη της εταιρείας Johnson &Johnson, οι οποίοι φέρονται την περίοδο 1998-2006 να έδωσαν 16-18 εκατομ. δολάρια ως μίζες σε 8 έλληνες γιατρούς του ΕΣΥ, έτσι ώστε να επιλέγουν συγκεκριμένα ορθοπεδικά είδη της εν λόγω εταιρείας, ή της θυγατρικής της DePuy International.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, τα ορθοπεδικά είδη που διακινούσαν ήταν ήδη υπερκοστολογημένα κατά 35%,

με αποτέλεσμα να ζημιωθούν τόσο το Δημόσιο όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο πρόεδρος Πρωτοδικών Σπύρος Γεωργουλέας, ο οποίος είναι ανακριτής σε υποθέσεις διαφθοράς, θα ερευνήσει αν προκύπτουν και άλλα αδικήματα όπως απάτη σε βάρος του δημοσίου, αλλά και αν εμπλέκονται και άλλα πρόσωπα. Θα ανοιχτούν μάλιστα τραπεζικοί λογαριασμοί στο εξωτερικό, ενώ ελέγχεται και μια off shore εταιρία στη Μάγχη που φέρεται να συνδέεται με την εταιρεία.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία από το 1998 μέχρι το 2006 η εταιρεία φέρεται να κέρδισε 24 εκ. δολ. δωροδοκώντας Έλληνες γιατρούς για την προμήθεια χειρουργικών εμφυτευμάτων και τεχνητών αρθρώσεων. Από την Πολωνία κέρδισε 4.3 εκ. δολ. από το 2000 έως το 2006 και από τη Ρουμανία περίπου 3.5 εκ. δολ. από το 2000 μέχρι το 2007.

Και το πιο εντυπωσιακό: Ενώ στην Ελλάδα τώρα μόλις ανοίγει ουσιαστικά η υπόθεση, η θυγατρική της Johnson & Johnson, DePuy International υποχρεώθηκε από τις βρετανικές αρχές να πληρώσει περίπου 7,9 εκ. δολ. ως συμβιβασμό σε αγωγές για δωροδοκίες στην Ελλάδα!

Keywords
Τυχαία Θέματα