Parking Defenders: Βρες πάρκινγκ…ψηφιακά!

«Όλοι για μια θέση πάρκινγκ και μία θέση πάρκινγκ για όλους»: Με αυτό το «σύνθημα» μια ομάδα συνολικά τεσσάρων νέων παιδιών ξεκίνησε να σχεδιάζει μια online υπηρεσία- εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που φιλοδοξούσε να  προσφέρει μια λύση στο πρόβλημα του παρκαρίσματος στην Αθήνα: μέσα από μια δημιουργηθείσα online κοινότητα, οι χρήστες θα είχαν την

δυνατότητα να ανταλλάσσουν θέσεις πάρκινγκ μεταξύ τους.

Στην πράξη η ιδέα ήταν καλή, απλή και έδινε λύση σε μια πραγματική ανάγκη του σύγχρονου κατοίκου της Αθήνας. Το επιχειρηματικό της πλάνο όμως είχε κενά.

Όπως μας λέει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Κατσιώτης,  ο εμπνευστής  της όλης ιδέας, που ακούει στο όνομα Parking Defenders, «Όταν ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε την εφαρμογή,τον Ιούλιο του 2011 η ιδέα ήταν να δημιουργήσουμε μια online κοινότητα ανθρώπων που θα αντάλλασσαν θέσεις πάρκινγκ μεταξύ τους στον δρόμο. Μέσα όμως από προσωπική έρευνα και την συμμετοχή μας σε διαγωνισμούς, όπου πήραμε πολύτιμο feedback για το project, η ιδέα άλλαξε και πλέον αφορά στην εύρεση θέσης σε ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης.»

Στην σημερινή της μορφή λοιπόν, η Parking Defenders αποτελεί μια υπηρεσία διαθέσιμη online και σε smartphone, που βοηθά τον χρήστη να εντοπίσει τον φθηνότερο ιδιωτικό χώρο στάθμευσης ανάλογα με το σημείο όπου βρίσκεται και τον επιθυμητό χρόνο παρκαρίσματος.

Σημειώνεται, ότι η χρήση της υπηρεσίας είναι δωρεάν για τον χρήστη.

Η ομάδα της φρέσκιας αυτής startup αποτελείται από τέσσερις προγραμματιστές (Γιάννης Κατσιώτης, Κώστας Αρκάδας, Νίκος Αντωνίου και Όθωνας Αντωνίου) και μια υπεύθυνη για το Μάρκετινγκ, την Κατερίνα Δεμερτζή.

«Στην πορεία χτισίματος της υπηρεσίας-εφαρμογής, διαπιστώσαμε μια σειρά από δεδομένα: σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού, όπου επιθυμούμε επίσης να λανσάρουμε την υπηρεσία μας, δεν επιτρέπεται το πάρκινγκ στο δρόμο σε ορισμένες ζώνες της πόλης (για παράδειγμα στο Βερολίνο). Κάνοντας αυτή την παρατήρηση, η προσοχή μας εστιάστηκε στα ιδιωτικά πάρκινγκ, τα οποία αποκλειστικά και μόνο στην Δυτική Ευρώπη αποτελούν μια αγορά συνολικά 50 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Το «κενό» που παρατηρήσαμε είναι ότι τα ιδιωτικά πάρκινγκ λόγω του ότι έχουν σταθερό κόστος λειτουργίας είτε γεμίσουν τις θέσεις τους είτε όχι, θα τα συνέφερε μέσω κάποιας υπηρεσίας να διαθέσουν τις θέσεις τους σε διαφορετικές τιμές. Εδώ έρχεται ακριβώς και το Parking Defenders: ο χρήστης κλείνει θέση στο πάρκινγκ online ή μέσα από το κινητό του τηλέφωνο και μάλιστα σε χαμηλότερη τιμή απ΄ ότι αν το έπραττε μόνος του» λέει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Κατσιώτης.

Στην παρούσα φάση, η ομάδα της Parking Defenders έχει κλείσει συμφωνία με δύο ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης στο κέντρο της Αθήνας,δίνοντας την δυνατότητα στον χρήστη της υπηρεσίας να παρκάρει για 3 ώρες μόνο με κόστος 2,90 ευρώ. Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα γίνει το ολοκληρωμένο λανσάρισμα της υπηρεσίας, με τον χρήστη να μπορεί να εντοπίζει και να κλείνει θέση στο φθηνότερο πάρκινγκ κοντά στην περιοχή όπου βρίσκεται

Keywords
Τυχαία Θέματα