Web Summit: Συνάντηση ελληνικών startups με ορίζοντα την μεγάλη «γιορτή» της τεχνολογίας

Το Web Summit, ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή συνέδρια τεχνολογίας στον κόσμο, έγινε η αφορμή ελληνικές startups, δημοσιογράφοι, δικηγόροι και άλλοι ενδιαφερόμενοι να δώσουν το παρών το Σάββατο 15 Ιουνίου στον πολυχώρο του “Τhe HUB events” στα Κ.Πετράλωνα.

Η ομάδα των ανθρώπων που οργανώνουν το Web Summit, ήρθε στην Αθήνα για να γνωρίσει από κοντά την

ελληνική startup κοινότητα,και μεταξύ..μπύρας και χοτ ντογκ να την καλέσει στην μεγάλη αυτή γιορτή της τεχνολογίας που θα λάβει χώρα στις 30-31 Οκτωβρίου στο Δουβλίνο.

Η εκδήλωση του Σαββάτου έφερε το όνομα Athens Pub Summit. Όπως και στην Αθήνα, έτσι και σε άλλες πόλεις σ’ όλο τον κόσμο, οι οργανωτές του Web Summit επισκέπτονται διαφορετικές πόλεις και οργανώνουν τα κατά τόπους Pub Summits, εκδηλώσεις δικτύωσης για τις τοπικές startups με επενδυτές, δημοσιογράφους και πλείστους άλλους ενδιαφερόμενους.

Μέχρι τον Οκτώβριο, έχει τεθεί, από την οργανωτική ομάδα, ο φιλόδοξος στόχος να πραγματοποιηθούν 100 Pub Summits σε 100 πόλεις σ’ όλο τον κόσμο.

Δεύτερη εκδήλωση τον Σεπτέμβριο

Τα Pub Summits σε κάθε πόλη γίνονται σε συνεργασία με έναν τοπικό φορέα. Το αθηναϊκό κεφάλαιο των Pub Summits «άνοιξε» με πρωτοβουλία του Δημήτρη Καλαβρού Γουσίου, συνιδρυτή της Nest Media, μιας digital media startup και ιδρυτή του TEDxAthens σε συνεργασία με τον συνεργατικό χώρο εργασίας Found.ation και την Microsoft Hellas.

Το αθηναϊκό “κεφάλαιο” των Pub Summits δεν «έκλεισε» το βράδυ του Σαββάτου, αφού έπεται και συνέχεια τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Καλαβρό Γουσίου: «Τον Σεπτέμβριο, η οργανωτική ομάδα των Pub Summits θα είναι πάλι εδώ. Θα οργανώσουμε μια ειδική εκδήλωση όπου ελληνικές startups θα έχουν την δυνατότητα να παρουσιάσουν την ιδέα τους ενωπιόν τους, και κατόπιν επιλογής ορισμένες από αυτές θα συμμετάσχουν δωρεάν στο Web Summit και στον αντίστοιχο διαγωνισμό με την συμμετοχή startups απ’ όλο τον κόσμο.»

Λίγα λόγια για το Web Summit

Όταν ένα συνέδριο αναμένεται να συγκεντρώσει φέτος 6.000-7000 επισκέπτες, περιλαμβάνοντας στην λίστα των ομιλητών του ονόματα της διεθνούς τεχνολογικής σκηνής όπως τον Kevin Rose από την Google Ventures και πρώην ιδρυτή του Digg, τον συνιδρυτή του WordPress Matt Mullenweg και πολλούς άλλους, τότε καταλαβαίνεις ότι αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για την διεθνή τεχνολογική σκηνή πόσω μάλλον για τις startups που δίνουν δυναμικό παρών κάθε χρόνο.

Σημειώνεται ότι στο Web Summit συμμετέχουν εταιρίες κολοσσοί όπως το Τwitter, Facebook, Microsoft αλλά και επενδυτές όπως οι Andreessen Horowitz, Accel, Atomico, Google Ventures, Goldman Sachs, 500 Startups (πάνω από 200 θα βρίσκονται στο Δουβλίνο φέτος).

Η Emily Lynch μάνατζερ των Pub Summits και η Cáit Mc Enery, event manager του Web Summit που βρέθηκαν στην Αθήνα το βράδυ του Σαββάτου και συνομίλησαν με ελληνικές startups αναφέρθηκαν στην σημασία συμμετοχής μιας startup σε ένα διεθνούς κύρους συνέδριο, όπως είναι το Web Summit.

Σύμφωνα με την Emily Lynch: “Περσινός νικητής του διαγωνιστικού μέρους ήταν η startup Smart Things η οποία σύντομα έλαβε χρηματοδότηση ύψους 3.000.000 δολλαρίων ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, και της ευρείας κάλυψης από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που ήταν παρόντα και κάλυπταν το Web Summit από την έναρξή του.»

Κι όταν λέμε διεθνή μέσα ενημέρωσης, αναφερόμαστε στα μεγαλύτερα διεθνή μπλογκ τεχνολογίας όπως το TechCrunch και το The Next Web αλλά και τους New York Times, the BBC, The Guardian, Bloomberg, the Wall Street Journal που θα καλύψουν φέτος το διήμερο συνέδριο.

Σύμφωνα με την Emily Lynch στο φετινό Web Summit θα συμμετάσχουν καλλιτέχνες, μουσικούς αλλά και σχεδιαστές με στόχο το επιτυχές του «πάντρεμα» με τις startups που θα είναι παρούσες απ΄όλο τον κόσμο, δίνοντάς του χαρακτηριστικά του γνωστού διεθνούς φεστιβάλ μουσικής, κινηματογράφου και τεχνολογίας SXSW.

To κουδούνι του NASDAQ θα χτυπήσει για πρώτη φορά στην Ιρλανδία

Στις 30 Οκτωβρίου, ημέρα έναρξης του Web Summit, ο NASDAQ, ο μεγαλύτερος χρηματιστηριακός δείκτης εταιριών υψηλής τεχνολογίας, θα χτυπήσει το κουδούνι της έναρξης των διαπραγματεύσεων των μετοχών του ζωντανά στην σκηνή του Web Summit.

Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με τους οργανωτές του Web Summit, αυτό συμβαίνει σπάνια εκτός Νέας Υόρκης, με δεδομένο ότι το κουδούνι για την έναρξη και την λήξη των διαπραγματεύσεων των μετοχών του NASDAQ χτυπά παραδοσιακά στην Times Square στο Nasdaq MarketSite.

Οι ελληνικές startups έδωσαν το παρών στο πρώτο Athens Pub Summit

Στο Athens Pub Summit του Σαββάτου, “παλιές” και νέες startups ήταν εκεί: warply, eresus, appliversity, Cookisto,i-kiosk, pinobo αλλά και πλείστοι άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Το σύνολο των παρευρισκομένων αν και ετερόκλητο το ένωνε ένας κοινό συνδετικός κρίκος: η αγάπη για τις νέες τεχνολογίες, το (τεχνολογικό) επιχειρείν και η διάθεση να ξεκινήσουν, όντας νέοι άνθρωποι, την δική τους startup.

Σημειώνεται ότι, αμέσως πριν το Athens Pub Summit, στον νέο ανανεωμένο χώρο του Found.ation πραγματοποιήθηκε ένα ειδικό σεμινάριο (workshop) με τον τίτλο “How you market your startup”. To σεμινάριο αυτό έγινε σε συνεργασία με το Microsoft Innovation Center και αποτέλεσε το πρώτο από μία σειρά workshop που θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο του Educ.ation, μιας εκπαιδευτικής πλατφόρμας για την ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων στο πεδίο της τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας.

Της Ελένης Νάτση

Keywords
Τυχαία Θέματα