X.A: Παιχνίδι από παλαιούς και νέους παίκτες

Αμερικανικά και ευρωπαϊκά χαρτοφυλάκια αλλά και νέου τύπου επενδυτές δραστηριοποιούνται τις τελευταίες εβδομάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο. Εκτός από τους παλιούς γνώριμους –Goldman Sachs, Citigroup, JP Morgan, Deutsche Bank- στον κύκλο των συναλλαγών μπήκαν τον τελευταίο μήνα και καινούριοι παίκτες. Πρόκειται για κερδοσκοπικά κεφάλαια βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα που τοποθετούνται σε υποτιμημένες αγορές που έχουν μπροστά τους εξελίξεις. Τα συγκεκριμένα funds

αποτελούν μία νέα κατηγορία επενδυτών στο Χ.Α. Ποια ακριβώς είναι η επενδυτική τους τακτική ουδείς μπορεί να γνωρίζει. Πάντως μέχρι στιγμής δεν δείχνουν διάθεση να αποεπενδυθούν από τις ελληνικές μετοχές.

Παράλληλα έγκυρες πληροφορίες θέλουν τις δύο προηγούμενες εβδομάδες τρεις τουλάχιστον ισχυροί επενδυτικοί πόλοι να έχουν «μπει» long στο προθεσμιακό συμβόλαιο του «20άρη», κλείνοντας βέβαια προηγουμένως τις short θέσεις τους, και προφανώς δεν είναι τυχαίο πως σχεδόν ταυτόχρονα άλλαξε η τάση στη spot αγορά. Επιπροσθέτως πρέπει να πούμε πως οι εγχώριοι θεσμικοί και κατά κύριο λόγο τα αμοιβαία κεφάλαια των τραπεζών έχουν ανεβάσει θέσεις στις τράπεζες, όπως επίσης να τονιστεί πως τα επιτελεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έχουν «ξαμοληθεί» στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τις ΗΠΑ για επαφές με διαχειριστές και οίκους, προκειμένου να «πείσουν» πως οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι τέτοιες που τουλάχιστον χρήζουν προσοχής.

Ρόλο βέβαια στο τελευταίο έντονο ανοδικό ξέσπασμα έπαιξε το εσπευσμένο short covering, κάτι που ανάγκασε τους ξένους και εγχώριους επενδυτικούς πόλους, που τηρούσαν πιο μακροπρόθεσμο πλάνο τοποθετήσεων στα Blue Chips, να επιταχύνουν, ενώ σημαντικότατη παράμετρος ήταν η συντονισμένη προσπάθεια στήριξης που μπήκε σε εφαρμογή την κρίσιμη στιγμή και όταν ο Γ.Δ. βρέθηκε αντιμέτωπος με τις 600 μονάδες.

Μέχρι και το σημείο των 1.032 μονάδων φτάνει το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη που έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους οι brokers και οι παίκτες τoυ χρηματιστηρίου, επίπεδο που για όσους έχουν καλύτερη μνήμη αποτελούσε το fair value (δίκαιη αποτίμηση) της αγοράς τον Αύγουστου 2011, πριν ξεσπάσει ο τραπεζικός Αρμαγεδδών στο ταμπλό. Ο κερδοσκοπικού -και όχι μόνο- χαρακτήρα συνειρμός είναι πολύ απλός και εύλογος για όσους πιστεύουν στο «γύρισμα» των χρηματιστηρίων.

Τότε, και όταν ο Γ.Δ. βρισκόταν στις 1.000 μονάδες, η αγορά αποτιμούσε τη μετοχή της Εθνικής στα 3 ευρώ, την Alpha Bank στα 2,40 ευρώ, τη Eurobank στα 1,70 ευρώ, την Πειραιώς στα 0,80 ευρώ και πάει λέγοντας.

σχετικά άρθραΤρία deals, τρεις ισχυροί τραπεζικοί όμιλοιΟ θείος, η σύζυγος, η κόρη…«Κλειδώνουν» οι αλλαγές στο φορολογικό“Πλησιάζει”η συμφωνία για τα εργασιακάΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ΟΙ 1000, ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΕΣ!Έκτακτο Eurogroup για την ΕλλάδαSpiegel: Επαναγορά ελληνικού χρέους μέσω ESM εξετάζει το Βερολίνο«Όλοι μαζί με το Σαμαρά»!Εδώ μιλάμε για μεγάλο… έρωτα!Τα δάνεια είναι … λεπτή υπόθεση…
Keywords
Τυχαία Θέματα