ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ: Γιατί παρενέβη ο στρατός – Γιατί πανηγυρίζει ο λαός – Οι συνέπειες σε Συρία – Τουρκία

00:04 4/7/2013 - Πηγή: BankWars

“Πραξικόπημα του στρατού” με την έννοια που δίνουν οι Δημοκρατίες Δυτικού τύπου, είναι έννοια που δεν υπάρχει στην Αίγυπτο. Εκεί, η παρέμβαση του στρατού έχει την έννοια αφενός του απόλυτα προσωρινού και αφετέρου, έχει την έννοια της αποφυγής εμφυλίου πολέμου μεταξύ όχι αντιπάλων κομμάτων, αλλά μεταξύ αντιπάλων που είναι από τη μία πλευρά οι εκφραστές του κοσμικού κράτους και από την άλλη, οι ακραίοι ισλαμιστές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που στοχεύουν στην εγκαθίδρυση θεοκρατικού καθεστώτος.

- Οι

ανησυχίες του αιγυπτιακού στρατού για τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας από τον Μοχάμεντ Μόρσι έφθασαν σε σημείο καμπής, όταν ο τελευταίος συμμετείχε σε συγκέντρωση σκληροπυρηνικών ισλαμιστών, που καλούσαν σε ιερό πόλεμο στη Συρία.
Στη συγκέντρωση της 15ης Ιουνίου, σουνίτες ιερωμένοι χρησιμοποίησαν τη λέξη “άπιστοι”, για να καταγγείλουν τόσο τους σιίτες που πολεμούν για την επιβίωση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία, όσο και τους μη θρησκευόμενους, που αντιτίθενται στον πρόεδρο Μόρσι στην Αίγυπτο.
Παίρνοντας το λόγο, ο ίδιος ο Μόρσι ζήτησε την ξένη επέμβαση στη Συρία εναντίον του Άσαντ, προκαλώντας την άμεση και «κοφτή» αντίδραση του αιγυπτιακού στρατού, που εξέδωσε ανακοίνωση, για να επισημάνει ότι ο μοναδικός του ρόλος είναι η φύλαξη των συνόρων της χώρας.

- Από την ημέρα που ανέλαβε, κατόπιν εκλογών, την εξουσία ο Μόρσι μέχρι σήμερα, η καθημερινότητα των Αιγυπτίων έγινε αφόρητη. Μεγάλες περιοχές έμειναν χωρίς νερό, μεγάλες περιοχε΄ς έμειναν χωρίς φυσικό αέριο, οι τιμές των τροφίμων εκτινάχθηκαν στα ύψη, ενώ παράλληλα υπήρξαν μεγάλες ελλείψεις αγαθών στην αγορά. Ταυτόχρονα υπήρξε αύξηση της εγκληματικότητας, με παράλληλες ‘διώξεις” κάθε θρησκευτικού δόγματιος που ήταν “επικίνδυνιο” για την Αδελφότητα. Μεταξύ εκείνων που εδιώκοντο, ήταν και τα 12.000.000 των Χριστιανών Κοπτών της Αιγύπτου.

- Η παρέμβαση του στρατού αποδυναμώνει την Μουσουλμανική Αδελφότητα, δημιουργεί νέες συνθήκες στη Συρία, αφού θα πάψει να υπάρχει επίσημη στήριξη των αντιπάλων του Προέδρου Άσαντ και τέλος, αποδυναμώνει και τον Ερντογάν στην Τουρκία, το κόμμα του οποίου είχε προνομιακές σχέσεις με τους απερχόμενους Αιγυπτίους της κυβέρνησης Μόρσι.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΣΑΝΤ

«Ήττα του πολιτικού Ισλάμ» χαρακτήρισε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ τις εξελίξεις στην Αίγυπτο.

«Όποιος παίρνει τη θρησκεία και τη χρησιμοποιεί στην πολιτική ή τάσσεται υπέρ της μιας (θρησκευτικής) ομάδας σε βάρος της άλλης θα πέσει, οπουδήποτε στον κόσμο», φέρεται να είπε ο Άσαντ στην κρατική εφημερίδα αλ Θάουρα. «Η περίληψη αυτού που συμβαίνει στην Αίγυπτο είναι η πτώση αυτού που αποκαλείται πολιτικό Ισλάμ», πρόσθεσε.

Σε ένδειξη εμφανούς ικανοποίησης για την πτώση ενός από τους πιο σφοδρούς επικριτές του Άσαντ, η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδιδε ζωντανά ανταποκρίσεις και εικόνες από τις τεράστιες διαδηλώσεις στην Αίγυπτο με αίτημα την αποχώρηση του Μόρσι από την εξουσία.

Ο εκλιπών πατέρας του Άσαντ, ο Χάφεζ αλ Άσαντ, είχε διατάξει το στρατό να συντρίψει μια ένοπλη ισλαμιστική εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του Μπάαθ με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να βρουν το θάνατο στην πόλη Χάμα.

-

Keywords
Τυχαία Θέματα