ΑΚΙΝΗΤΑ – ΦΟΡΟΙ: Δεν τα βρήκε η διακομματική – “Στον αέρα” και η εξαίρεση των αγροτών – Τα 2 σενάρια του ΥΠΟΙΚ

14:55 5/6/2013 - Πηγή: BankWars

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη για το φόρο ακινήτων χωρίς οριστική κατάληξη.

Ο Γ. Στουρνάρας και οι εκπρόσωποι των κομμάτων δεν βρήκαν λύση κοινά αποδεκτή με αποτέλεσμα όλα τα σενάρια να είναι στο τραπέζι, ακόμα και το εάν τελικά θα εξαιρεθούν ή όχι από τη φορολόγηση τα ακίνητα των κατ’ επάγγελμα αγροτών.

Η κυβέρνηση αναζητεί 3,2 δισ. ευρώ που προβλέπει το μνημόνιο

από τα ακίνητα ενώ παράλληλα ευχής έργο θα ήταν να μην αυξήσει υπέρμετρα τους φόρους στην περιουσία με τις εύλογες συνέπειες για τους φορολογούμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», τα δύο βασικά σενάρια του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολογία ακινήτων που θα επιβληθεί από 1ης Ιανουαρίου 2014:

Εντός σχεδίου διαμερίσματα – οικόπεδα

Πρώτο σενάριο: Αφορολόγητο 50.000 ευρώ και συντελεστές φορολογίας 0,2%-2% χωρίς να εξαιρεθούν οι αγρότες.Δεύτερο σενάριο: Μηδενικό αφορολόγητο και συντελεστές φορολογίας 0,1%-2% για ακίνητη περιουσία άνω των 2,5 εκατ. ευρώ.

Εκτός σχεδίου ακίνητα, αγροτεμάχια, καλλιεργήσιμες εκτάσεις

Πρώτο σενάριο: Να μη φορολογηθούν καθόλου οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις των κατ’ επάγγελμα αγροτών. Τα υπόλοιπα αγροτεμάχια να φορολογηθούν ανά στρέμμα με μέσο φόρο 15 ευρώ. Επίσης θα υπάρχει πρόβλεψη για φορολόγηση όλων των αυθαιρέτων που δεν έχουν δηλωθεί αλλά και μεγαλύτερη φορολόγηση σε αδήλωτα αγροτεμάχια και όσα βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές.Δεύτερο σενάριο: Να εξαιρεθούν από τον φόρο μόνο τα πρώτα 20 στρέμματα των κατ’ επάγγελμα αγροτών και να φορολογηθούν κανονικά τα υπόλοιπα.
Keywords
Τυχαία Θέματα