Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: ΘΕΛΩ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ – ΑΛΛΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΜΕ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ – ΥΣΤΑΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Μετά την ανακοίνωση της αναβολής του Eurogroup ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αποφάσισε να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. Για το θέμα αυτό θα μιλήσει την Τετάρτη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Σύμφωνα με την πάγια θέση της κυβέρνησης θα ζητήσει την εφαρμογή της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου.

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Το ανεπίσημο κυβερνητικό σημείωμα που δόθηκε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Μ.Τρίτης και πριν έχουμε την αναβολή του Eurogroup, έχει ως εξής:

Για την διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

Η διαπραγμάτευση έχει κλείσει ως προς τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Τα μέτρα 3% του ΑΕΠ αντιστοιχούν σε 5,4 δις. Από τα μέτρα αυτά έχουν υλοποιηθεί ήδη μέτρα που αντιστοιχούν σε 2.8 δις. Τα υπόλοιπα μέτρα, ύψους 2.6 δις θα ληφθούν στο διάστημα των επόμενων 2.5 ετών, με μέση ετήσια επιβάρυνση 1.1 δις.

Η ελληνική πλευρά έχει κατοχυρώσει όλε τις κόκκινες γραμμές που έθεσε σε αυτή την φάση της διαπραγμάτευσης και αφορούν την προστασία των συντάξεων, την προστασία της πρώτης κατοικίας, το αφορολόγητο και την προστασία των πιο χαμηλότερων στρωμάτων στην ασφαλιστική και την φορολογική μεταρρύθμιση.

Το ΔΝΤ παραβλέποντας τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, αμφισβητεί ότι με τα μέτρα αυτά είναι εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3.5% στο 2018. Το ζήτημα αυτό, αποτελεί στοιχείο διαφωνίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το πρόσφατο Eurogroup ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης ενδεχόμενων αποκλίσεων από τους στόχους, με τρόπο που θα είναι α) αυτόματος, β) αξιόπιστος, γ) αντικειμενικός και δ) θεσμοθετημένος.

ΤΟ ΔΝΤ επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, τα οποία θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα. Οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις.
Η Ελλάδα έχει αντιπροτείνει την θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους. Ο μηχανισμός αυτός καλύπτει πλήρως τις τέσσερις παραπάνω προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup.
Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς είναι σε εξέλιξη.

«Η εβδομάδα των Παθών για τον Α. Τσίπρα» – Τι γράφει ο Τύπος σε Αυστρία και Γερμανία

Ως ιδιαίτερα κρίσιμη και επίπονη εβδομάδα για τον έλληνα πρωθυπουργό παρουσιάζει η αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung την Μεγάλη εβδομάδα, προχωρώντας σε σχετικό παραλληλισμό:

«Την Κυριακή οι Έλληνες γιορτάζουν το Πάσχα, τη μεγαλύτερη γιορτή των ορθόδοξων χριστιανών. Όμως για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα φέτος η εβδομάδα των Παθών αποκτά μια ιδιαίτερη, πολιτική σημασία: κατόπιν πιέσεων των διεθνών δανειστών, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας σε χρόνο ρεκόρ. Αντιδράσεις σημειώνονται εντός της κυβερνητικής παράταξης».

Οπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, ο ανταποκριτής της εφημερίδας επισημαίνει ωστόσο ότι: «Ο Τσίπρας κινδυνεύει να τραβήξει πολύ το σχοινί εάν λάβει επιπλέον μέτρα λιτότητας. Το πώς μπορεί να ανταπεξέλθει στις οδηγίες των πιστωτών μένει ακόμη ανοιχτό».

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται και για τα δύο σενάρια. «Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει σε συμφωνία με τους πιστωτές εντός αυτής της εβδομάδας ταυτόχρονα όμως προετοιμάζεται και για αποτυχία» γράφει η εφημερίδα αναφερόμενη μεταξύ άλλων στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. «Ακόμη όμως και εάν χρησιμοποιηθεί όλο το ρευστό θα είναι και πάλι δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση να πληρώσει την επόμενη δόση».

Keywords
Τυχαία Θέματα