ΧΑ: ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ ξεχωρίζει η Exotix

Η χρηματιστηριακή αγορά είναι σε φάση σταθεροποίησης γύρω από το επίπεδο των 1.000 μονάδων, επίπεδα τιμών που αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό το status της κατάστασης στην Ελλάδα, αναφέρει η Exotix.

Μετά την ξαφνική ευφορία στην αγορά την περασμένη εβδομάδα , οι όγκοι συναλλαγών επιστρέφουν στο «κανονικό », επισημαίνει η Exotix.

Ο ΟΠΑΠ και η Βιοχάλκο υποαποδίδουν

για διαφορετικούς λόγους: Ο ΟΠΑΠ διότι θα εκδώσει πιθανότατα δύο εταιρικά ομόλογα που θα οδηγήσουν σε αυξημένα χρηματοοικονομικά κόστη και ως εκ τούτου μειωμένα επίπεδα καθαρής κερδοφορίας ενώ η Βιοχάλκο οδεύει προς την πόρτα εξόδου και η Ελλάδα χάνει άλλο ένα από τα blue chips της μετά την Coca Cola, την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά και τη ΦΑΓΕ.

Το υψηλό κόστος δανεισμού στην Ελλάδα αναγκάζει τη Βιοχάλκο να μεταφέρει την έδρα της στις Βρυξέλλες μέσα από μια αντίστροφη συγχώνευση. Η μετοχή θα σταματήσει να διαπραγματεύεται στο Χ.Α. και οι μετοχές θα διαπραγματεύονται στο Euronext. Η είδηση έχει και κάποια αρνητική επίδραση και για την ΕΧΑΕ.

Στο μάκρο επίπεδο, η συρρίκνωση του ΑΕΠ φαίνεται να φθάνει σε ένα πάτο, αλλά η συζήτηση θα πρέπει σταδιακά να αρχίσει να κινείται μακριά από το ΑΕΠ και προς το δείκτη του Gross National Happiness (Δείκτης εθνικής ευημερίας).

Το ΑΕΠ, εκτιμά η Exotix, τελικά θα σταθεροποιηθεί , αλλά ο δείκτης τελικά GNH είναι εξίσου ή ίσως πιο σημαντικό μέτρο. Αυτός ο δείκτης είναι στενά συνδεδεμένος με την κοινωνική ισότητα, την εμπιστοσύνη και την ποιότητα της διακυβέρνησης.

Ειδικά η ποιότητα της διακυβέρνησης είναι ιδιαίτερα βασική παράμετρο και το μέτρο του GNH θα γίνεται όλο και πιο σημαντική, δεδομένου ότι το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα έχει εγκατασταθεί στο 27,9 % τον Ιούνιο 2013, στοιχείο που δεν ευνοεί την κοινωνική ισότητα.

Από πλευράς μετοχών, δύο ελληνικές μετοχές που αξίζει να εξεταστούν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια είναι ο ΟΤΕ και η ΕΥΔΑΠ. Στον ΟΤΕ, σημειώνει η Exotix, η διοίκηση του ΟΤΕ υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχής στη μείωση του κόστους και στην πώληση μη βασικών περιουσιακών στοιχείων σε ελκυστικές αποτιμήσεις , παρά την οικονομική κρίση.

Η ΕΥΔΑΠ έχει σημειώσει σημαντική άνοδο στην τιμή της στις τελευταίες δύο χρηματιστηριακές συνεδριάσεις και η σύσταση είναι «αγορά». Η Exotix σημειώνει ότι η εταιρεία έχει το δικαίωμα να “διευθετήσει” ληξιπρόθεσμες οφειλές από το πρόγραμμα καθυστερούμενων οφειλών της τάξεως των 280 εκατ. και δεδομένου ότι ο διακανονισμός είναι προαπαιτούμενη δράση για την επόμενη δόση από την τρόικα, το συνολικό ποσό θα πρέπει να δοθεί στην εταιρία σύντομα.

Keywords
Τυχαία Θέματα