ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ – ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΕΡΔΗ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΟΧΗ!

Είναι δεδομένο ότι και οι 4 συστημικές τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν με επιτυχία. Οι ιδιώτες μέτοχοι θα συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου και το management θα είναι ιδιωτικό.

Είναι επίσης δεδομένο, ότι το Grexit αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται και ότι η Ελλάδα, με την αριστερή κυβέρνηση ετοιμάζεται να εφαρμόσει πιστά, όσα δεν είχαν εφαρμόσει οι προηγούμενες

“μνημονιακές” (όπως τις έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ) κυβερνήσεις, σύν οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί από την τρόικα.

Από τη νέα δυστυχία που βρήκε φορολογούμενους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όπως πάντα συμβαίνει στις αγορές, θα προκύψουν χρηματιστηριακά κέρδη. Ράλι των μετοχών, με πρώτες τις τράπεζες, μπορεί να οδηγήσει τον γενικό δείκτη των τιμών πάνω από τις 900 μονάδες σε σύντομο χρόνο.

Εδώ ακριβώς, βρίσκεται και ο κίνδυνος για όσους βιαστούν να αγοράσουν μετοχές, κυρίως τραπεζικές. Γιατί ναι μεν τα κέρδη θα είναι μεγάλα ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ, αλλά μέχρι αυτή να γίνει, θα προηγηθούν έντονες διακυμάνσεις. Οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου όπως θα καθοριστούν στα βιβλία προσφορών θα είναι χαμηλότερες, ενώ θα υπάρξουν και επιθετικά reverse split, ιδιαίτερα στη Eurobank.

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 14,5 δις. ευρώ, με τους ιδιώτες να καλύπτουν μέσω των ΑΜΚ ποσό λίγο πάνω από τα 6 δις. ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει στην ΑΜΚ και μετά την ολοκλήρωσή της θα πουλήσει ποσοστό της τουρκικής θυγατρικής Finansbank.

Όσον αφορά την Eurobank, εκτιμάται ότι ο Wilbur Ross του Fairfax και άλλοι επενδυτές που συμμετείχαν στην ΑΜΚ του 2014 θα συμμετάσχουν και στη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Στην Alpha Bank διεθνείς επενδυτές και το Qatar θα συμμετάσχουν στην νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Όσον αφορά την Πειραιώς, η οποία αναμένεται να έχει τις μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες, ξεκίνησε πρώτη το σαφάρι εξεύρεσης κεφαλαίων απευθυνόμενη στους ομολογιούχους της ενώ ήδη σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σημαντικό το ενδιαφέρον των ιδιωτών επενδυτών για συμμετοχή στην ΑΜΚ.

Εφόσον οι τράπεζες καλύψουν μέσω ιδιωτών τις κεφαλαιακές ανάγκες, που προκύπτουν από το βασικό σενάριο και την αξιολόγηση στοιχείων ενεργητικού, το ΤΧΣ θα καλύψει τη διαφορά μεταξύ βασικού και δυσμενούς σεναρίου.

Η ανακεφαλαιοποίηση θα ξεκινήσει ακριβώς μετά τις ανακοινώσεις των stress tests στις 30 Οκτωβρίου το βράδυ και αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα