ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Υποβαθμίστηκε σε αναδυόμενη αγορά!

Ο οίκος MSCI υποβάθμισε την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά σε αναδυόμενη από ανεπτυγμένη αγορά.Όπως εκτιμούν χρηματιστηριακοί αναλυτές, η υποβάθμιση του Χ.Α αναμένεται να φέρει περισσότερους ξένους επενδυτές.Θυμίζουν ότι η αναβάθμιση από την MSCI πριν από 12 χρόνια, στην πραγματικότητα κόστισε στους επενδυτές της Ελλάδας, διότι το 0,13% του μεριδίου της στον δείκτη MSCI
των αναπτυγμένων αγορών, ήταν πολύ χαμηλότερο από το ποσοστό του 5% που είχε όταν ήταν αναδυόμενη αγορά. Αυτό υποδηλώνει πως μια επιστροφή στο καθεστώς των αναδυόμενων αγορών, θα μπορούσε να φέρει στην αγορά περισσότερους επενδυτές.

«Η στάθμιση των ελληνικών μετοχών θα αυξηθεί σε 20 μονάδες βάσης επί συνόλου 3 τρισ. ευρώ έναντι 1,8 μονάδας βάσης σήμερα», σημειώνουν χρηματιστές και προσθέτουν πως η απόφαση αυτή θα προκαλέσει αμέσως αύξηση του τζίρου στο ελληνικό χρηματιστήριο, δεδομένης της αλλαγής των funds που τοποθετούνται σε αυτό.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες κάνουν λόγο για ουσιαστική εκτίναξη της σταθμισμένης κεφαλαιοποίησης του Χ.Α., ενώ στις πιθανές συνέπειες -περιορισμένης ωστόσο διάρκειας- αναφέρουν την έντονη μεταβλητότητα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο οίκος FTSE έχει διατηρήσει το ελληνικό χρηματιστήριο στις ανεπτυγμένες αγορές, , ωστόσο η επίσημη αξιολόγηση θα γίνει τον Σεπτέμβριο.
Keywords
Τυχαία Θέματα