Χριστόφιας: “Φεύγω πικραμένος” – Το τελευταίο διάγγελμα

Aποφεύγοντας την άσκηση αυτοκριτικής, αλλά πικραμένος δηλώνει ότι αποχωρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος απόψε απηύθυνε το τελευταίο του διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό, πριν από τις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

Όπως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη, όπως λάθη και παραλήψεις, όπως είπε, έκανα και κάνουν όλες οι κυβερνήσεις παγκοσμίως. Επανέλαβε ότι, έκανε ότι μπορούσε , σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, για να πετύχει το καλύτερο

για την Κύπρο και πως φεύγει με ψηλά το κεφάλι.

Εξέφρασε πικρία για το τραγικό ατύχημα στο Μαρί όπως επίσης και για τη μη επίλυση του κυπριακού.

«Στις δυσκολίες» τόνισε «έχω μάθει να σηκώνω το κεφάλι ψηλά και όχι τα χέρια» προσθέτοντας ότι «έτσι έμαθα, αυτό έκανα μια ζωή και αυτό θα συνεχίσω να κάνω».

Σημείωσε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια σε αντίξοες συνθήκες η κυβέρνηση προσπάθησε να πετύχει το καλύτερο.

Εμμέσως ο κ. Χριστόφιας, παραδέχεται ότι η κυβέρνηση έκανε λάθη , προσθέτοντας πως «ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ότι δεν κάναμε λάθη ή ότι δεν είχαμε παραλείψεις. Δεν υπάρχει, άλλωστε, κυβέρνηση στον κόσμο που να μην έχει διαπράξει λάθη ή δεν έχει προβεί σε παραλείψεις».

Σημείωσε ότι «αφήνει, στους πολίτες και στην Ιστορία να κρίνουν αν η Κυβέρνηση αντιμετωπίστηκε δίκαια. Αν η κριτική ήταν καλοπροαίρετη και δημιουργική ή αν ήταν ισοπεδωτική, εξοντωτική και άδικη».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν κρύβει και την πικρία του γιατί κατά τη διακυβέρνηση του χρεώθηκε την ευθύνη για κάθε υπαρκτό ή ανύπαρκτο πρόβλημα ενώ πιστώνονται οποιοιδήποτε άλλοι για θετικά πράγματα εκτός της Κυβέρνησης.

«Δεν μπορεί» τονίζει « να φορτώνεται η οικονομική κρίση στην Κυβέρνηση παραγνωρίζοντας την παγκόσμια οικονομική κρίση και αποκρύβοντας τις καταστροφικές ευθύνες των τραπεζών και της εποπτικής αρχής».

Για άλλη μια φορά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας , επεσήμανε ότι «η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των μεγάλων κυπριακών τραπεζών, υποχρέωσε την κυβέρνηση να προσφύγει στο Μηχανισμό τον οποίο προσπαθήσαμε πάρα πολύ να αποφύγει».

«Χωρίς» υπογραμμίζει «να έχουμε καμιά ψευδαίσθηση για τις αντιλαϊκές και αντιαναπτυξιακές πολιτικές που εφαρμόζει η τρόικα, θέσαμε ως προτεραιότητα τη διαφύλαξη βασικών τομέων της οικονομίας μας, καθώς και σημαντικών θεσμικών κεκτημένων των εργαζομένων».

Σύμφωνα, με τον κ. Χριστόφια, παρά την πίεση που ασκήθηκε στο εσωτερικό και εξωτερικό για άρον – άρον υπογραφή του μνημονίου, η κυβέρνηση επέμεινε στη μέχρι τέλους διαπραγμάτευση, μέσα από την οποία διατηρήθηκε ακέραιο το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποφασίζει για τη διαχείριση του φυσικού αερίου.

«Δημιουργήσαμε» είπε «τις προϋποθέσεις για αποφυγή των ιδιωτικοποιήσεων, που η τρόικα απαιτούσε να γίνουν αμέσως» προσθέτοντας ότι «διαφυλάξαμε βασικές θεσμικές κατακτήσεις όπως είναι η ΑΤΑ και ο 13ος μισθός».

Υποστήριξε, ότι «μέσα από τη διαπραγμάτευση , παρόλο που το μνημόνιο περιλαμβάνει επώδυνες πρόνοιες, η κυβέρνηση κατάφερε να διατηρήσει ανοικτή την προοπτική σύντομα η Κύπρος να εξέλθει από τη στενωπό στην οποία έχει βρεθεί».

«Αυτή την προοπτική»είπε «θα κληθεί η νέα κυβέρνηση να την καλλιεργήσει και να την προωθήσει. Γι’ αυτό χρειάζεται διεκδικητικότητα, αλλά και ρεαλισμός».

Εξέφρασε, επίσης την πεποίθηση ότι η Κύπρος έστω και βαριά λαβωμένη από την παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, θα μπορούσε να αποφύγει την κατάσταση στην οποία σήμερα βρίσκεται.

Ανεξαρτήτως,υποστήριξε, των διαρθρωτικών προβλημάτων που για δεκαετίες ταλανίζουν την κυπριακή οικονομία, η Κύπρος κατά γενική ομολογία ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών, δεν θα ήταν υποχρεωμένη να προσφύγει στο Μηχανισμό Σταθερότητας αν οι κυπριακές τράπεζες δεν ήταν εκτεθειμένες στην ελληνική οικονομία.

«Η Κύπρος» τονίζει «είναι θύμα της κρίσης του τραπεζικού συστήματος» προσθέτοντας ότι «αυτό το παραδέχονται όλοι στην Ευρώπη και διεθνώς».

Ο πρόεδρος Χριστόφιας, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση για αντιμετώπιση της κρίσης έλαβε πολλά μέτρα, κάτι που το επιβεβαιώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα οποία τα χαρακτήρισε έγκαιρα και στοχευμένα.

Υποστήριξε, ακόμη ότι η Κυβέρνηση στήριξε την ανάπτυξη με ποσό ύψους €0,5δισ. προσθέτοντας ότι στήριξε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με €300 εκ. τα οποία εξασφάλισε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση στήριξε τον τουρισμό και λήφθηκαν μέτρα για τη προώθηση των επενδύσεων.

Επισημαίνει, επίσης ότι στο πλαίσιο της επίλυσης διαρθρωτικών προβλημάτων η Κυβέρνηση κατάργησε τις πολλαπλές συντάξεις, διασφάλισε τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και των ασφαλιστικών ταμείων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Επιπρόσθετα , σημείωσε ότι για πρώτη φορά η κυβέρνηση μείωσε τον αριθμό των δημόσιων υπαλλήλων, συγκρατήθηκαν οι δημόσιες δαπάνες και έγινε στόχευση των κοινωνικών παροχών.

Ο πρόεδρος ανέφερε ότι «φανήκαμε, όμως, άτυχοι γιατί η πρωτοφανής σε διάρκεια και βάθος παγκόσμια οικονομική κρίση, και ειδικότερα η κρίση στην Ευρωζώνη, δεν μας επέτρεψε να ολοκληρώσουμε όσα είχαμε προγραμματίσει για την Κύπρο και τους ανθρώπους της».

Αναφέρθηκε και στις ενέργειες της κυβέρνησης για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, υπογραμμίζοντας «ότι το μεγαλύτερο κληροδότημα που αφήνει η Κυβέρνηση στην Κύπρο μας και το λαό μας, είναι το φυσικό αέριο».

«Έχουμε» είπε «προωθήσει όλες τις διεργασίες για τη διαμόρφωση των υποδομών που είναι απαραίτητες για την εξόρυξη, επεξεργασία, μεταφορά και εμπορία του φυσικού αερίου» υπογραμμίζοντας ότι « αυτές οι υποδομές έχουν μεγάλη σημασία για την αναθέρμανση της οικονομίας μας».

Με την ανέγερση του τερματικού υγροποίησης, που αναμένεται να αρχίσει το 2015, υπολογίζεται να δημιουργήσει 4 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Ο Δημήτρης Χριστόφιας, εξέφρασε και την αλληλεγγύη τους προς τους άνεργους και τους δυσπραγούντες , διαβεβαιώνοντας ότι ως απλός πολίτης ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για να εξέλθει η Κύπρος από την κρίση και να απαλλαγεί από την κατοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα