Διευρύνθηκαν οι ζημιές της ΧΑΛΚΟΡ στο 9μηνο

Διεύρυνση ζημιών κατέγραψε στο εννεάμηνο του 2012 ο όμιλος Χαλκόρ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Ειδικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε κατά το εννιάμηνο του 2012 σε 946,5 εκατ. ευρώ έναντι 957,7 εκατ. ευρώ το εννιάμηνο του 2011 μειωμένος ελαφρά κατά 1,2% μιας και επηρεάστηκε θετικά μεν από την αύξηση του συνολικού όγκου πωλήσεων κατά 6,5% αρνητικά δε από τις χαμηλότερες μέσες τιμές των μετάλλων σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Σε επίπεδο όγκων το εννιάμηνο του 2012, οι πωλήσεις καλωδίων αποτέλεσαν το 42% των

συνολικών πωλήσεων, οι πωλήσεις σωλήνων το 24%, τα προϊόντα έλασης το 20%, οι λάμες χαλκού το 9% και οι ράβδοι ορείχαλκου το 5%.

Tα ενοποιημένα μικτά κέρδη σημείωσαν μείωση κατά 9,6% και ανήλθαν σε 36,6 εκατ. ευρώ έναντι 40,5 εκατ. ευρώ το εννιάμηνο του 2011.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν το εννιάμηνο του 2012 σε 27,7 εκατ. ευρώ έναντι 34,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι σημειώνοντας μείωση κατά 20,3%, ενώ τα κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) διαμορφώθηκαν σε 8,3 εκατ. ευρώ έναντι 12,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι μειωμένα κατά 35%.

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν το εννιάμηνο του 2012 σε ζημιές 22,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 12,1 εκατ. ευρώ το εννιάμηνο του 2011.

Τέλος, τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε ζημιές 18,6 εκατ. ευρώ ή  -0,1838 ευρώ ανά μετοχή έναντι ζημιών 12,9 εκατ. ευρώ ή 0,1270 ανά μετοχή το εννιάμηνο του 2011.

Η μεταβλητότητα και οι προκλήσεις στο μακροοικονομικό περιβάλλον διατηρήθηκαν και στο τρίτο τρίμηνο του 2012, με τις οικονομίες της Ευρωζώνης να εμφανίζουν περαιτέρω επιβράδυνση και την Ελλάδα να εισέρχεται σε βαθύτερη ύφεση. Η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρώπη κατέγραψε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο αρνητικό πρόσημο στο ρυθμό ανάπτυξης. Η ζήτηση για προϊόντα εγκαταστάσεων εξακολούθησε να κινείται σε αρνητικά επίπεδα καθώς ο κατασκευαστικός κλάδος έχει επηρεαστεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο.

Όσον αφορά τα καλώδια, η γενική έλλειψη ρευστότητας έχει οδηγήσει σε αναβολή αρκετών επενδυτικών σχεδίων, κυρίως στον κλάδο της ενέργειας. Αντίθετα, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση για βιομηχανικά προϊόντα ήταν πτωτική στις βασικές Ευρωπαϊκές αγορές, ο Όμιλος αύξησε σημαντικά τον όγκο πωλήσεων και κέρδισε μεγαλύτερα μερίδια αγοράς.

Ειδικότερα, η αύξηση των πωλήσεων και η βελτίωση των περιθωρίων στους χαλκοσωλήνες για βιομηχανική χρήση (ψύξη, κλιματισμός και λοιπές βιομηχανικές εφαρμογές) και στην βιομηχανική έλαση και διέλαση (για ηλεκτρολογικές και μηχανολογικές εφαρμογές) μετρίασε τις επιπτώσεις της επιβράδυνσης των αγορών όπου ο Όμιλος δραστηριοποιείται.

Τέλος, η κερδοφορία επηρεάστηκε αρνητικά και από το υψηλότερο χρηματοοικονομικό κόστος, ως απόρροια του αυξημένου δανεισμού, λόγω των επιπλέον αναγκών σε κεφάλαια κίνησης, καθώς και ως αποτέλεσμα των

Keywords
Τυχαία Θέματα