Εκλογές: Η επόμενη ημέρα δεν είναι για πανηγύρια – Ο Μητσοτάκης ενώπιος ενωπίω με τις “πληγές” και ο Α.Τσίπρας με τους…κουμπάρους

Μια μεγάλη μερίδα  παρουσιαστών της TV και αρθρογράφων, εκφράζοντας προφανώς και την πλειοψηφία που έδειξαν οι εκλογές της 21ης Μαίου, πανηγυρίζουν για την “επόμενη ημέρα” που θα ξημερώσει το πρωί της Δευτέρας 26 Ιουνίου 2023, με τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και την μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ορισμένοι από αυτούς, φτάνουν να γράφουν πως από τη Δευτέρα το μέλλον θα είναι…

φωτεινότερο…

Κάπως μου θυμίζουν, αυτό το παλιό εμβατήριο, “της δόξας λάμπει γαλανό το φως στη χώρα, γελούν οι κάμποι τραγουδούνε τα πουλιά…”

Παρακολουθώντας τον Μητσοτάκη, από το βράδι των εκλογών του Μαίου μέχρι σήμερα, έχω την αίσθηση ότι οι πανηγυρίζοντας, μάλλον είναι…εκτός γραμμής. 

Όπως, εκτός γραμμής είναι και κάποιοι που προβάρουν το κοστούμι του υπουργού ή το ταγιέρ της υπουργού, “καμαρώνοντας”, σαν γύφτικα σκεπάρνια για την προβολή που τυγχάνουν τα λεγόμενά τους σε μεγάλης εμβέλειας Μέσα Ενημέρωσης, των οποίων οι ιδιοκτήτες τους “προμοτάρουν” για ευνόητους λόγους.

Ήδη, αν καθίσει και παρακολουθήσει κανείς τις “γλύφτικες” αναφορές παρουσιαστών που “προβάλλουν” τη στενή τους σχέση με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, κάθε άλλο παρά ευτυχής για τα επερχόμενα αισθάνεται.

Να ευχόμαστε, μιας και σίγουρα θα κερδίσει, να έχει πολλούς βουλευτές η ΝΔ του Μητσοτάκη τη Δευτέρα. Γιατί αν έχει απλά ξεπεράσει το 152 και πέσει ο Μητσοτάκης  στην ανάγκη ορισμένων από τους “κουστουμάτους” των καναλιών, την έχουμε…βάψει. 

Αξίζει εδώ να επισημάνουμε ότι ο Μητσοτάκης που ουσιαστικά είναι ένας κεντρώος πολιτικός της σύγχρονης εποχής, θα δέχεται ολοένα και περισσότερες βολές από τους… βαμμένους, επώνυμους δεξιούς της ΝΔ που δεν έχουν καταλάβει ούτε καν …ποιος είναι ο Πρόεδρός τους. Ή έχουν καταλάβει, αλλά κρατάνε το δεξιό …ψαλτήρι, προκειμένου να …ματαλαμβάνουν των…Αχράντων Μυστηρίων της εξουσίας.

Πάμε τώρα και στον δεύτερο και…καταϊδρωμένο ΣΥΡΙΖΑ. Που επίσης δεν κατάλαβε, λόγω ιδεοληψιών κορυφαίων στελεχών του, ότι ο Μητσοτάκης που ακροδεξιό τον ανέβαζαν και ακροδεξιό τον κατέβαζαν, τους πήρε όλο σχεδόν το “κέντρο” που νόμιζαν πως είχαν στο τσεπάκι τους και έκαναν πλάκες με τον…Κούλη.

Κούλης… Κούλης, πάρε λοιπόν ένα 20% και…τρέχα, σύντροφε. 

Το τι γράφεται και λέγεται για την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα γνωρίζετε. Και ίσως λίγα να γνωρίζουμε, μπροστά σε αυτά που συμβαίνουν πίσω από τις κουρτίνες. Οι “επαναστατημένοι” διαμορφωτές της κοινής γνώμης του χώρου, αφού πέρασαν τον Τσίπρα “γενιές 14”, κατηγορώντας τον πως δεν άλλαξε το κόμμα και άφησε στη βιτρίνα τα φθαρμένα πρόσωπα, (πρόσωπα που οι ίδιοι υμνούσαν για τα τσιτάτα και τις βρισιές τους) αφού παρουσίασαν διαδόχους του, με πρώτη την κ.Αχτσιόγλου, αφού σαν χαμένα κοτόπουλα άλλος μιλούσε (και μιλά) για στροφή στο κέντρο και άλλος για στροφή αριστερά, πέρασε κοντά ένας μήνας και κατάλαβαν αυτό που οι πάντες γνωρίζουν:

Ότι δηλαδή, από το όποιο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, το 80% και …βάλε, είναι ποσοστό που το παίρνει ο Αλέξης Τσίπρας μόνος του. Χωρίς συνιστώσες, χωρίς αριστερούς του καφενείου, χωρίς παλιές γραφικές φιγούρες, χωρίς στροφές αριστερά ή προς κέντρο.

Τώρα, φαίνεται πως το εμπέδωσαν και είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν ό,τι πει και ό,τι κάνει ο Αρχηγός. Ο οποίος Αρχηγός, είτε δεν ήθελε, είτε αργά κατάλαβε ότι όλοι αυτοί που χαντάκωσαν τον ΣΥΡΙΖΑ με λόγια και πράξεις, δεν εκπροσωπούν, παρά μόνο το παρελθόν, όταν το αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ κόμμα, ξημερωνόταν στα γραφεία για να δει αν θα είναι ή δεν θα είναι στη Βουλή με το 3%.

Συμπέρασμα: Δεδομένης της αυξητικής τάσης του ΠΑΣΟΚ (που είναι brand, κάτι σαν την Coca Cola), ο Α.Τσίπρας δεν έχει πολλά περιθώρια να παίζει τις κουμπάρες με τους…κουμπάρους. Αφού είπε πως θα μείνει, λογικά, δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο στο “μαγαζί”. Και πολύ καλά θα κάνει. 

Πάντως,  μέχρι να βρει το νέο του βηματισμό, αφήνει και αυτός, χώρο και χρόνο στον Μητσοτάκη να ξεδιπλώσει και να εφαρμόσει την πολιτική του.

Είναι λοιπόν στο χέρι του Μητσοτάκη να προχωρήσει γρήγορα σε δομικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα και οι πολίτες της, σε πολλούς τομείς, ακολουθώντας τα χνάρια του Πιερρακάκη στην προηγούμενη τετραετία, που δυστυχώς σημαδεύτηκε από σειρά κρίσεων με την Τουρκία και την πανδημία αλλά και θλιβερών για τη χώρα ημερών(Τέμπη, πυρκαγιές…)

Οι προτεραιότητες που ζητούν οι πολίτες για την επόμενη μέρα:

-Το ΕΣΥ χρειάζεται άμεσα αναδιοργάνωση και προσωπικό. Χρειάζεται και χρήματα, γιατί με τον γιατρό του χιλιάρικου, με το νοσηλευτικό προσωπικό που τρέχει και δεν φτάνει και με τα οχήματα του ΕΚΑΒ μόνιμα στο συνεργείο, δουλειά δεν γίνεται.

–Τα δισ. που πήραμε από την ΕΕ λόγω πανδημίας, (ενισχύσεις, επιδοτήσεις, επιδόματα) στα οποία οφείλεται ένα μέρος της ανάπτυξης που βιώνουμε ως χώρα, δεν πρόκειται να τα ξαναπάρουμε. Γενικώς, η ΕΕ σφίγγει τα ζωνάρια.

Άρα, επείγουν θέματα όπως:

1.Πραγματική πάταξη της φοροδιαφυγής (θυμίζω τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γ.Στουρνάρας, σύμφωνα με τα οποία δηλώσαμε εισοδήματα 80 δισ και ξοδέψαμε 140 δισ, με ταυτόχρονη αύξηση καταθέσεων!)

2.Πραγματική ανάπτυξη βασισμένη σε παραγωγή-εξαγωγές (βιομηχανία, ΑΠΕ, αγροτικός τομέας) και όχι τόσο στις υπηρεσίες  (τουρισμός, χρηματοοικονομικά). Για να έλθει αυτή η ανάπτυξη, χρειάζεται χρόνος, αλλά δεν θα έλθει ποτέ, αν για παράδειγμα, δεκάδες εκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, αντί να κατευθυνθούν σε παραγωγικές επενδύσεις, κατευθύνονται σε υπερθετικό βαθμό σε νέα πεντάστερα ξενοδοχεία. Ποιοι επιμένουν να ξεχνάνε ότι Δημόσιο και Τράπεζες (άρα και οι φορολογούμενοι) έχουν φεσωθεί άγρια από τα αλόγιστα δάνεια στους ξενοδόχους;

3. Ενίσχυση και εποπτεία του ανταγωνισμού στις αγορές. Δεν γίνεται με μισθό 800 ευρώ, το ενοίκιο να είναι τουλάχιστον 500, τα σούπερ μάρκετ να θησαυρίζουν (την ίδια ώρα που οι παραγωγοί δεν αντέχουν στην απληρωσιά τους, περιμένοντας μήνες να εξοφληθούν) και το εισιτήριο στο πλοίο να έχει γίνει …λαχείο ή τζόκερ! (ποιος επιτρέπει, για παράδειγμα, στα μονοπώλια της ακτοπλοίας το εισιτήριο, (μόνο πήγαινε) Σαντορίνη-Μήλος να τιμάται κοντά στα 90 ευρώ; ακόμα να… πέσουν οι τιμές των καυσίμων; και ποιος επιτρέπει στους ακτοπλόους που κονομάνε χοντρά το καλοκαίρι να αφήνουν χωρίς αξιόπιστη συγκοινωνία τα νησιά του Αιγαίου;) 

4. Απονομή της δικαιοσύνης σε χρόνο ανάλογο των ευρωπαικών χωρών. Απίστευτες οι καθυστερήσεις μέχρι να τελεσιδικήσει μια απόφαση. Πολίτες, επιχειρήσεις, όμηροι ετών για να πάρουν μια απόφαση. Τα ίδια και με τις άδειες οικοδομής, κυρίως σε νησιά, ενώ αν “εμπλέκεται” και η αρχαιολογία, το σπίτι το επισκευάζει το …εγγόνι του ιδιοκτήτη, καθώς ούτε ο γιος του προλαβαίνει και ο ίδιος έχει αποδημήσει εις Κύριον.

Πληγές, πάρα πολλές πληγές έχει μαζεμένες αυτό το κράτος. Πάντα είχε, αλλά με τα μνημόνια η κατάσταση εκτροχιάστηκε.

Αν θα κάνει κάτι για αυτές ή όχι ο Μητσοτάκης, μένει να το δούμε.

Και καλά θα κάνουν οι αρθρογράφοι και οι παρουσιαστές της TV που πανηγυρίζουν για την νίκη στις εκλογές, να του εύχονται από Δευτέρας… “καλά ξεμπερδέματα”. 

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
εκλογες, τσιπρας, εκλογες 2012, μητσοτακης, το φως, αλέξης τσίπρας, coca cola, ιουνίου, συριζα, φως, νεα δημοκρατια, βουλη, ΠΑΣΟΚ, εκαβ, επιδοματα, οφείλεται, στουρναρας, απε, νέα, τραπεζες, καλοκαιρι, συγκοινωνιες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, οφειλετες δημοσιου, η ημέρα της γης, πυρκαγιες, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, επιδοτησεις, βρισιες, δανεια, δουλεια, εκαβ, ηττα, μηλος, νησια, ξενοδοχεια, σαντορινη, φως, ωρα, αυξηση, αλλαξε το, απε, απλα, γινει, γινεται, γυφτικα, γραφεια, δευτερο, δευτερα, δημοσιο, δυστυχως, ευρω, ειπε, επενδυσεις, ετων, ιδια, εικονα, κομμα, κουρτινες, λογια, μηνες, νικη, παντα, ομηροι, ουσιαστικα, οφείλεται, οχηματα, περιβαλλον, πλοιο, πρωι, σιγουρα, σειρα, σουπερ μαρκετ, σπιτι, σουπερ, τουρκια, το φως, φτανει, χερι, χρονος, αγορες, εξαγωγες, χωρα, ιουνίου, μεινει, μπροστα, πληγες, θεματα
Αναζητήσεις
ekloges-iounios-2023-i-epomeni-imera-den-einai-gia-panigyria--o-mitsotakis-enopios-enopio-me-tis-pliges-kai-o-atsipras-me-touskoubarous.htm
Τυχαία Θέματα