ΕΛΕΤΑΕΝ: “Να μπει τέλος ύψους 4 ευρώ/μεγαβατόρα στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας”

12:14 5/8/2013 - Πηγή: BankWars

Την επιβολή τέλους ύψους 4 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να καλυφθεί το χρέος του λογαριασμού ενίσχυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προτείνει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Η εναλλακτική πρόταση της ΕΛΕΤΑΕΝ για την απόσβεση του χρέους, η οποία υποβλήθηκε με υπόμνημα προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, είναι να προστεθεί στο δημόσιο χρέος της χώρας, δηλαδή να ανακεφαλαιοποιηθεί

η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τιτλοποίηση του χρέους και κάλυψη των τίτλων που θα εκδοθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ, η ΕΛΕΤΑΕΝ αναφέρει ότι με τα σημερινά δεδομένα ο λογαριασμός παρουσιάζει λειτουργικό πλεόνασμα με επιβολή μιας μέσης εισφοράς της τάξης του 10% μόνο στα φωτοβολταϊκά (εδάφους και στέγης). Αναφέρει επίσης ότι η αιολική ενέργεια δεν επιβαρύνει το έλλειμμα του λογαριασμού αλλά αντίθετα το επιδοτεί. «Επομένως, κάθε ιδέα ή σκέψη για διατήρηση ή επέκταση, με οποιοδήποτε τρόπο, της εισφοράς που βαρύνει τα αιολικά πάρκα, στερείται λογικής και πραγματικής οικονομικής βάσης», καταλήγει η ΕΛΕΤΑΕΝ.

Keywords
Τυχαία Θέματα