Ελληνικό χρέος: Θα πάρουμε παράταση μέχρι το 2063!

16:09 4/8/2013 - Πηγή: BankWars

Ο μεγάλος στόχος για το υπουργείο Οικονομικών είναι να φέρει στα ίσα τα έσοδα του κράτους με τα έξοδα χωρίς τους τόκους (το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα) μέχρι τέλος του 2013. Και ο λόγος είναι ότι θεωρούν πως μόνο εάν επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα έχει η ελληνική πλευρά επιχειρήματα για να διεκδικήσει μια νέα ελάφρυνση του χρέους, αλλά και να διαπραγματευτεί από καλύτερη θέση το χρηματοδοτικό κενό και όλα τα δημοσιονομικά μέτρα έως το 2016.

Πληροφορίες αναφέρονται σε σχέδια που δεν προβλέπουν κούρεμα

του χρέους με μείωση της ονομαστικής αξίας των οφειλών, αλλά γενναία μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση των δανείων μέχρι το 2063(!) που θα ισοδυναμούν με «πάγωμα» σε κάποιο βαθμό και θα ελαφρύνουν σημαντικά τον ελληνικό προϋπολογισμό για τα επόμενα χρόνια.

Μία τέτοια εξέλιξη είναι εξαιρετικά πιθανή, καθώς μπορεί να γίνει άνετα αποδεκτή ακόμα και από τη Γερμανία, οι φορολογούμενοι της οποίας σε καμία περίπτωση δε θα συναινούσαν σε κούρεμα του ελληνικού χρέους με δική τους επιβάρυνση. Είναι σημαντικό, ότι μια τέτοια απόφαση, μπορεί να περάσει επίσης από τα κοινοβούλια των δανειστών χωρίς μεγάλη προσπάθεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα