ΕΟΦ: «Καμπανάκι» σχετικά με την αγορά φαρμάκων για την απώλεια βάρους, μέσω ιστοσελίδων

Την προσοχή των καταναλωτών αναφορικά με τη διακίνηση μέσω ιστοσελίδων συνταγογραφούμενων φαρμάκων «για την απώλεια βάρους» εφιστά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με τη φαρμακευτική νομοθεσία απαγορεύεται τόσο η διαφήμιση όσο και η πώληση εξ αποστάσεως στο κοινό φαρμάκων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή, ενώ στους παραβάτες επιβάλλονται υψηλά χρηματικά πρόστιμα.

Οπως τονίζει, η προμήθεια συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων (OZEMPIC, VICTOZA,

SAXENDA) μέσω ιστοσελίδων κατά κανόνα οδηγεί σε πλαστά ή ψευδεπίγραφα προϊόντα, προσθέτοντας ότι οι περισσότερες πληροφορίες μέσω των ιστοσελίδων αυτών είναι συχνά παραπλανητικές.

Σχετικά με την προώθηση των προϊόντων αυτών, ο ΕΟΦ τονίζει ότι η αναφορά μόνο της δραστικής ουσίας συνταγογραφούμενου φαρμάκου σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης «σαφώς παραπέμπει σε συγκεκριμένο φάρμακο και εξακολουθεί να αποτελεί διαφήμιση στο κοινό, η οποία απαγορεύεται».

Ο Οργανισμός παρακαλεί καταναλωτές και ασθενείς να μην προμηθεύονται σε καμία περίπτωση φάρμακα από το διαδίκτυο ή μη αξιόπιστες πηγές, ενώ απευθύνει έκκληση προς τον Τύπο να αποσύρει κάθε δημοσίευμα για συνταγογραφούμενο φάρμακο, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών περί δραστικής ουσίας μόνο, καθώς «με μια απλή αναζήτηση, γίνεται άμεσα η αντιστοίχιση με την εμπορική ονομασία».

«Οποιασδήποτε παρουσίαση φαρμάκου “ως πληροφόρηση” κατά κανόνα οδηγεί σε αύξηση πωλήσεων ψευδεπίγραφων φαρμάκων από μη νόμιμες πηγές» καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΟΦ.

Keywords
Αναζητήσεις
eof-kabanaki-schetika-me-tin-agora-farmakon-gia-tin-apoleia-varous-meso-istoselidon.htm
Τυχαία Θέματα