«Έρχεται το τέλος της τρόικας;»

«Αντιπαράθεση μεταξύ των δανειστών: Έρχεται το τέλος της τρόικας;» διερωτάται η αυστριακή εφημερίδα Die Presse, μετά τα τελευταία στοιχεία που διέρρευσαν από ΔΝΤ για έντονες διαφωνίες στους κόλπους των διεθνών πιστωτών αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

«Μόλις κόπασε λίγο η αναστάτωση γύρω από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, την προσοχή τραβούν τώρα οι ίδιοι οι “διασώστες”. Η διάσημη – διαβόητη τρόικα (…) φαίνεται να βρίσκεται σε διαφωνία.

Στο επίκεντρο όλων [βρίσκεται] για άλλη μία φορά η Ελλάδα», αναφέρει το δημοσίευμα.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η προοπτική νέου κουρέματος με επιβάρυνση του επίσημου τομέα δεν θα βρει σύμφωνη τη γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, τρεις μήνες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Όσον αφορά στα σενάρια νέου κουρέματος, η Die Presse εκτιμά ότι «σε γενικές γραμμές η απόπειρα του ΔΝΤ μπορεί να αξιολογηθεί ως προβληματική. Από τη μία αντιβαίνει στην “επίσημη” γραμμή περί “αργής εξυγίανσης” της Ελλάδας. Από την άλλη, αυτή η μονομερής κίνηση του ΔΝΤ, αποτελεί νέα πρόκληση έναντι των Ευρωπαίων. Το ΔΝΤ ανήκει μέχρι σήμερα στους πιο σφοδρούς επικριτές της συγκριτικά επιφυλακτικής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η νέα διαμάχη εντός της τρόικας αποτελεί μάλλον ένδειξη αυξανόμενης δυσαρέσκειας στο εσωτερικό του ΔΝΤ. «Με το μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM) και την ΕΚΤ, η Ευρώπη διαθέτει σήμερα τους δικούς της θεσμούς. Η βαρύτητα του ΔΝΤ περιορίζεται».

Πηγή: DW

Keywords
Τυχαία Θέματα