ΕΤΕ – Eurobank: Στο ΤΧΣ καθώς…λεφτά δεν υπάρχουν! – Τι θα γίνει μετά

Τα κεφάλαια που χρειάζονται οι δυο τράπεζες είναι πολλά και δεν θεωρείται πιθανόν να βρεθούν, κυρίως στην περίπτωση της Εθνικής.

- Η Εθνική τράπεζα χρειάζεται για να ανακεφαλαιοποιηθεί 9,75 δισ ευρώ.Από αυτά τα 9,75 δισ ευρώ τα 7,5 δις ευρώ θα είναι η αμκ και 2,25 δις ευρώ τα ομολογιακά

μετατρέψιμα σε μετοχές. Η Εθνική θα προχωρήσει σε αμκ ζητώντας από τους ιδιώτες μετόχους της να καλύψουν το 10% των 7,5 δισ ευρώ δηλαδή 750 εκατ ευρώ.Να σημειωθεί ότι τα 750 εκατ δεν μπορεί να καλυφθούν μέσω πώλησης περιουσιακού στοιχείου αλλά μόνο μέσω συμμετοχής ιδιωτών μετόχων.Για την Εθνική οι μεγαλομέτοχοι όπως είναι τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, η οικογένεια Λάτση, η εκκλησία της Ελλάδος κλπ δεν πρόκειται να βάλουν χρήματα.

Eurobank χρειάζεται συνολικά 5,8 δις ευρώ, τα ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές θα είναι 2 δις ευρώ άρα η αύξηση κεφαλαίου 3,83 δις ευρώ που σημαίνει 383 εκατ για το 10% της ελάχιστης συμμετοχής.Για την Eurobank, η Εθνική που κατέχει περίπου το 85% των μετοχών επίσης δεν πρόκειται να ασκήσει τα δικαιώματα της στην αύξηση.

Τι θα γίνει εάν οι δυο τράπεζες περάσουν τελικά υπό τον έλεγχο του ΤΧΣ

Οι 400.000 μέτοχοι των τραπεζών ΕΤΕ και EUROBANK και κυρίως οι μέτοχοι της Εθνικής, ιδιώτες, Ασφαλιστικά Ταμεία, Εκκλησία και Ιδρύματα, με το no deal που αποφασίστηκε χάνουν τα λεφτά τους.

Η Εθνική θα έχει το ΤΧΣ ως βασικό μέτοχο σε ποσοστό κοντά στο 92%, το dilution για τον παλαιό μέτοχο θα είναι συντριπτικό, καταστροφικό.

Επίσης η Εθνική θα δει το ποσοστό της στην Eurobank από 84,35% να μειώνεται στο 4% περίπου.

Αν η Eurobank δεν κάνει την θετική έκπληξη θα κρατικοποιηθεί με το ΤΧΣ να κατέχει ποσοστό κοντά στο 93%.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Το ΤΧΣ είναι και μοναδικός μέτοχος στο ΤΤ και στην Proton .Δεν αποκλείεται σε επόμενη φάση το ΤΤ να συγχωνευθεί με την Eurobank για να βελτιωθούν χρηματοοικονομικοί δείκτες και η Proton bank ή άλλες μικρές τράπεζες να ενσωματωθούν στην Εθνική ώστε να αποτραπεί η διάσπαση τους σε good και bad bank. Το ΤΧΣ δε θέλει νέες good-bad γιατί τα 5 δισεκατομμύρια που έχει για αυτό το σκοπό δε φτάνουν και αποκλείεται να βάλει άλλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα