ΕΘΝΙΚΗ: Στα 2,45 δισ. οι ζημιές στο 9μηνο – Στα 9,7 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες

Ζημιές ύψους 2,45 δισ. ευρώ κατέγραψε στο 9μηνο η Εθνική Τράπεζα. Στα 1,42 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά έσοδα από τόκους. Οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας ανέρχονται σε 9,7 δισ. ευρώ.

Ο pro forma συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Εθνικής διαμορφώνεται

στο 11,9%, μετά την προκαταβολή από το ΤΧΣ έναντι αυξήσεως κεφαλαίου ύψους 9,7 δισ. ευρώ (7,4 δισ. το Μάιο και 2,3 δισ. το Δεκέμβριο. Αντίστοιχα, ο pro‐forma δείκτης των κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier I) διαμορφώνεται στο 10,3%.

Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, σε επίπεδο Ομίλου, ανέρχονται στα €1,87 δισ. ευρώ (αυξημένες κατά 43% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2011) αντικατοπτρίζοντας τη σημαντική αύξηση των επισφαλειών στην Ελλάδα λόγω της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης και τη συντηρητική πολιτική προβλέψεων της τράπεζας.

Η κάλυψη των δανείων σε καθυστέρηση (+90 ημέρες) από προβλέψεις διαμορφώνονται στα υψηλά επίπεδα του 53% για τον Όμιλο και 51% στην Ελλάδα, το υψηλότερο μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

Η τράπεζα πέτυχε περαιτέρω δραστική μείωση των λειτουργικών δαπανών σε επίπεδο Ομίλου κατά 3% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2011, κυρίως λόγω της μείωσης των λειτουργικών δαπανών στην Ελλάδα και στη ΝΑ Ευρώπη κατά 7% και 10% αντίστοιχα για την ίδια περίοδο, ενισχύοντας την τάση των προηγουμένων ετών (συνολική μείωση κατά 17% και 14% αντίστοιχα σε σχέση με το εννεάμηνο του 2009).

Ειδικότερα:

Η τράπεζα εμφάνισε ζημίες €2.454 εκατ. κυρίως λόγω της αρνητικής συνεισφοράς από μη επαναλαμβανόμενες λειτουργικές πηγές, όπως τα αρνητικά αποτελέσματα από χρηματοοικονομικές πράξεις στην Ελλάδα και οι πρόσθετες ζημίες λόγω της απομείωσης ομολόγων και δανείων που ανταλλάχθηκαν στα πλαίσια του PSI καθώς και περαιτέρω προβλέψεις για απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου.

Αναφορικά με την λειτουργική κερδοφορία, τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν δυσμενώς από τις συνεχιζόμενες υψηλές προβλέψεις έναντι επισφαλειών, καθώς και από τη μείωση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων τα οποία επηρεάστηκαν δυσμενώς από την απομόχλευση στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη, την αύξηση της υψηλού κόστους χρηματοδότησης από το μηχανισμό παροχής έκτακτης ενίσχυσης ρευστότητας (ELA), την επιτοκιακή επίδραση του PSI+, και την συρρίκνωση των επιτοκιακών περιθωρίων λόγω της πτώσης των επιτοκίων αγοράς.

FINANSBANK

Σημαντική η συνεισφορά της Finansbank στα καθαρά κέρδη, ύψους €400 εκατ. για το εννεάμηνο του 2012 καταγράφοντας ετήσια αύξηση 38% σε σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία. Σημαντική συνεισφορά στην κερδοφορία της Finansbank, στο δ’ τρίμηνο, θα έχει η πώληση του 51% της Finans Pension . Το συνολικό προβλεπόμενο κέρδος αναμένεται να ανέλθει σε τουλάχιστον €137 εκατ.

ΝΑ ΕΥΡΩΠΗ

Στη ΝΑ Ευρώπη τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν αρνητικά από τη συνεχιζόμενη απομόχλευση του δανειακού χαρτοφυλακίου, το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης και τις αυξημένες προβλέψεις για επισφάλειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα