Η Μέρκελ δείχνει ποιος είναι το αφεντικό – «Οχι στην ισχυροποίηση της Κομισιόν»

13:11 2/6/2013 - Πηγή: BankWars

Θιασώτης της στενότερης συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της οικονομικής πολιτικής, αλλά αντίθετη στην περαιτέρω ισχυροποίηση της Κομισιόν με περισσότερες εξουσίες εμφανίζεται η Ανγκελα Μέρκελ.

Η αντίθεσή της στην ισχυροποίηση της Κομισιόν δείχνει με κάποιο τρόπο το πώς αντιλαμβάνεται η Γερμανία την ηγεμονία της στην Ευρώπη και αναμένεται να ανησυχήσει τα μικρότερα κράτη-μέλη της ΕΕ που θεωρούν την Κομισιόν ως ένα μέσο προάσπισης

των συμφερόντων τους.

Κι αυτό γιατί θα αναγκάζονται να υποχωρούν όλο και περισσότερο στις αξιώσεις των ισχυρότερων κρατών, δηλαδή της Γερμανίας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνέντευξή της στο Spiegel, μέρος της οποίας προδημοσιεύεται σήμερα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «δεν βλέπω καμιά ανάγκη τα επόμενα χρόνια να δοθούν περισσότερες εξουσίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Τονίζει επίσης πως συμφωνεί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ότι τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. πρέπει να συνεργάζονται στενότερα όσον αφορά οικονομικά θέματα.

Σημειώνεται ότι κατά τη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι την Πέμπτη η Μέρκελ και ο Ολάντ ζήτησαν να υπάρξει στενότερη οικονομική συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν μια έγγραφη κοινή πρόταση για την μελλοντική οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη στους ηγέτες των υπολοίπων κρατών της Ε.Ε. ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου.

Η συνέντευξη της Μέρκελ δημοσιεύεται μερικές ημέρες αφότου η Γερμανία και άλλα κράτη – μέλη τάχθηκαν ανοικτά εναντίον της επιβολής υψηλών δασμών στις εισαγωγές ηλιακών συλλεκτών που παράγονται στην Κίνα, υποσκάπτοντας τις προσπάθειες των Βρυξελλών να ασκήσει πιέσεις στο Πεκίνο για τις εμπορικές του πρακτικές.

Keywords
Τυχαία Θέματα