ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Δημοσιονομικό πλεόνασμα έπειτα από 5 χρόνια-Κάμψη του ρυθμού ανάπτυξης-Απαισιόδοξες προβλέψεις για το 2013

Για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η κρίση η Γερμανία εμφανίζει δημοσιονομικό πλεόνασμα, που ανέρχεται σε 2,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, το δημοσιονομικό πλεόνασμα ανήλθε στο 0,1%. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2011 είχε κλείσει με δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 0,8% ενώ το 2010 ο ίδιος δείκτης είχε ανέλθει στο 4,1%.

Αιτία για τη βελτιωμένη εικόνα των γερμανικών δημοσιονομικών θεωρείται το ρεκόρ απασχόλησης και οι μισθολογικές αυξήσεις στη χώρα, παράγοντες που οδήγησαν με τη σειρά τους σε αύξηση των φορολογικών εσόδων του κράτους. Πρέπει

να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ενώ επιτεύχθηκε σημαντικό πλεόνασμα από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης και ασφαλιστικών ταμείων, το πρόσημο του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης παρέμεινε αρνητικό, με το σχετικό έλλειμμα να κυμαίνεται στα 22-23 δισ ευρώ. Στόχος είναι μέχρι το 2016 να επιτευχθεί θετικό δημοσιονομικό πρόσημο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Η αδύναμη ανταγωνιστικότητα σε πολλές χώρες της Ευρώπης δεν αφήνει, πάντως, ανεπηρέαστη τη Γερμανία. Η ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης σημείωσε ανάπτυξη μόλις 0,7% σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία. Το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3% το 2011, ενώ το 2010 η επίδοση της γερμανικής οικονομίας είχε ανέλθει στο 4,2%.

Οι προβλέψεις των οικονομολόγων για το 2013 είναι κάθε άλλο παρά αισιόδοξες, γεγονός που αποδίδεται και στο κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί αυτό το διάστημα στην ιδιαίτερα σημαντική για τη Γερμανία αμερικανική αγορά. Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι ειδικοί προβλέπουν ακόμη χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας για το 2013, με τις προγνώσεις τους να κινούνται μεταξύ 0,3% και 1%.

Keywords
Τυχαία Θέματα