Γιώργος Καισάριος: Το EURUSD και γιατί ανεβαίνει η αγορά

Κατ’ αρχάς ας αρχίσουμε με το EURUSD:

Όπως τόνισα πριν από λίγο καιρό, στο άρθρο με τίτλο: “Τι θα καθορίσει την αξία του ευρώ” αυτό που θα καθορίσει την αξία του ευρώ ήταν οι επενδυτικές εισροές ή εκροές.

Το ερώτημα λοιπόν που θα καθορίσει την αξία του ευρώ, είναι, ποιο γεγονός θα κάνει όλους αυτούς που κατέχουν ευρωπαϊκά χρεόγραφα, να τα πουλήσουν (ή όχι) και να επαναπατρίσουν (ή όχι) τα λεφτά τους, προκαλώντας τεράστιες επενδυτικές εκροές από την Ευρώπη.

Ναι μεν η νομισματική αλλοίωση που θα πρέπει να υποστεί το ευρώ, προκειμένου να βρεθεί λύση

στο ευρωπαϊκό πρόβλημα εξακολουθεί και είναι σε ισχύ, αλλά υπάρχει κάτι άλλο στην εξίσωση που έχει αλλάξει τα δεδομένα.

Η αγορά σε μεγάλο βαθμό είχε προεξοφλήσει ότι χώρες, όπως η Ελλάδα, θα βγουν από την νομισματική ένωση. Αυτό μεταξύ άλλων σημαίνει ότι αυτοί που ήταν επενδυμένοι στην Ελλάδα, θα πρέπει να αποεπενδυθούν για να μην βρεθούνε ξαφνικά με δραχμές.

Το ίδιο όμως συμβαίνει και για άλλες χώρες όπως Ισπανία, Ιρλανδία και Ιταλία. Το γεγονός ότι η Ελλάδα ίσως βγει από το ευρώ σημαίνει ότι ίσως βγουν και αυτές οι χώρες. Έτσι είχαμε ένα τεράστιο bankrun σε όλες αυτές τις χώρες με πρωταγωνιστή την Ισπανία πριν από πολύ λίγο καιρό.

Ακόμα όμως και αν κάποιος ήταν επενδυμένος στην Γερμανία, γνωρίζοντας ότι πολλοί άλλοι θα ρευστοποιήσουν και θα βγουν από το ευρώ, πούλαγαν και αυτοί ευρώ. Ιδού λοιπόν και η σύσταση όλων των οίκων τον τελευταίο καιρό για ένα χαμηλότερο ευρώ.

Ως γνωστό, ουδέποτε σας είπα ότι υπάρχει η πιθανότητα η Ελλάδα να βγει από το ευρώ. Το έχω τονίσει κατηγορηματικά πολλές φορές. Τώρα λοιπόν νομίζω ότι είναι φως φανάρι ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ. Και αν δεν βγει η Ελλάδα, δεν θα βγουν και όλες οι άλλες χώρες. Και αν δεν βγει κανένας, σημαίνει ότι τελικά δεν θα διαλυθεί το ευρώ.

Όποτε αναιρούνται όλοι οι λόγοι για τους οποίους ορισμένοι ρευστοποίησαν μετοχές και ομόλογα και αγόραζαν δολάρια, διότι τώρα (για τους όποιους λόγους) δεν τίθεται θέμα διάλυσης της νομισματικής ένωσης. Άρα όλες οι επενδυτικές εκροές ξαφνικά θα γίνουν εισροές και αυτός εκτιμώ ότι είναι ο κυριότερος λόγος που έχει δει αυτή την θεαματική ανάκαμψη το ευρώ. Διότι, αναιρέθηκε η πιθανότητα διάλυσης του ευρώ.

Η απόφαση της Fed να αγοράσει απεριόριστα στεγαστικά χρεόγραφα επίσης βοηθά το ζεύγος. Η Fed τώρα έχει επισημοποιήσει ότι θα τυπώνονται δολάρια χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό μέχρι να δούμε αρκετά μειωμένη την ανεργία στην Αμερική. Και επειδή δεν εκτιμώ ότι η ανεργία επηρεάζεται από τις νομισματικές πράξεις της κεντρικής τράπεζας, μάλλον αυτή τη φορά η Fed θα το παρακάνει όσον αφορά το τύπωμα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η καθοδήγηση από όλους τους μεγάλους επενδυτικούς οίκους για την αξία του EURUSD, ήταν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα και πόσοι πιάστηκαν short, δεν πρέπει να προκαλεί και πολύ έκπληξη αυτή η κίνηση που είδαμε στο EURUSD. Διότι, να τονίσω, την έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν.

Όσον αφορά την χρηματιστηριακή αγορά, τα πράγματα

Keywords
Τυχαία Θέματα