Η Πορτογαλία, στο “άρμα” ΗΠΑ-ΕΕ είναι έτοιμη να αποκλείσει τους Κινέζους παρόχους δικτύου 5G

Η Πορτογαλία είναι έτοιμη να αποκλείσει τους Κινέζους παρόχους εξοπλισμού 5G, σύμφωνα με σύσταση των Βρυξελλών, προκειμένου να διασωθεί “η ασφάλεια” και η εθνική “κυριαρχία”, δήλωσε σήμερα ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών.

“Θα λαμβάνουμε πάντα τις σημαντικές αποφάσεις για να εγγυώμαστε την ασφάλειά μας και την κυριαρχία μας και σε αυτό το θέμα δεν υπάρχει δυνατότητα διαπραγμάτευσης”, δήλωσε ο Ζοάο Γκόμες Κραβίνιο στο περιθώριο ενός ταξιδιού του στο Λονδίνο.

“Είναι μια απόφαση αυστηρά τεχνική και βασίζεται σε τεχνικά κριτήρια που προέρχονται από την

Ευρωπαϊκή Ένωση”, πρόσθεσε ο υπουργός, τον οποίο επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Lusa.

Χθες, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν ζήτησε από τις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τους φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιών να αποκλείσουν τους Κινέζους παρόχους τηλεπικοινωνιακών εξοπλισμών Huawei και ZTE, οι οποίοι, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή εκτελεστική εξουσία, αντιπροσωπεύουν “ουσιαστικά υψηλότερο κίνδυνο σε σχέση με άλλους παρόχους 5G”.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τον Καναδά, που έχουν ήδη λάβει μέτρα για να απαγορεύσουν την πώληση εξοπλισμών Κινέζων παρόχων, οι χώρες της ΕΕ είναι διχασμένες ως προς την προσέγγιση που θα υιοθετήσουν.

Μετά την οικονομική κρίση του 2011, η Πορτογαλία έγινε μια από τις πιο δεκτικές ευρωπαϊκές χώρες ως προς τις κινεζικές επενδύσεις. Και τον Δεκέμβριο του 2018, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, οι δύο κυβερνήσεις υπέγραψαν αρκετές συμφωνίες συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Ωστόσο το ανώτερο συμβούλιο κυβερνοασφάλειας, συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης, εξέδωσε γνωμοδότηση στα τέλη Μαΐου σύμφωνα με την οποία η χρήση εξοπλισμών παρόχων από χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, το ΟΟΣΑ συνιστά “υψηλό κίνδυνο” για την ασφάλεια της χώρας.

Χωρίς να κατονομάσει τους Κινέζους παρόχους, η σύσταση αυτή άνοιξε τον δρόμο για τον αποκλεισμό τους.

Ο πορτογαλικός πάροχος τηλεπικοινωνιών MEO, θυγατρική του ομίλου Altice που δεσμεύτηκε πριν από πέντε χρόνια να συνεργαστεί με την Huawei για να “επιταχύνει” την ανάπτυξη του 5G στην Πορτογαλία, ανακοίνωσε τελικά τον περασμένο Απρίλιο ότι επέλεξε τον φινλανδικό όμιλο Nokia για να αναπτύξει το δίκτυό του.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΣΤΟΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΜΠΡΕΤΟΝ

Τη δυσαρέσκειά της για τη σύσταση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Τιερί Μπρετόν, την Πέμπτη, προς τις χώρες τις ΕΕ να ενταχθούν στην ομάδα των 10 χωρών που έχουν περιορίσει ή απαγορεύσει τη χρήση εξοπλισμού των κινεζικών εταιρειών Huawei και ZTE στα τηλεπικοινωνιακά τους δίκτυα 5G λόγω κινδύνων για τη συλλογική ασφάλεια του μπλοκ, εξέφρασε ο κινεζικός όμιλος Huawei.

Η κινεζική εταιρεία σημειώνει ότι τα σχόλια των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι δίχως αμφιβολία αβάσιμα, μη επαληθευόμενα και δεν βασίζονται σε διαφανή, αντικειμενική και τεχνική αξιολόγηση των δικτύων 5G.

Η Huawei αναφέρει ότι κατανοεί την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία της κυβερνοασφάλειας εντός της ΕΕ. Ωστόσο, τονίζει ότι οι περιορισμοί ή οι αποκλεισμοί που βασίζονται σε κρίσεις που εισάγουν διακρίσεις εγκυμονούν σοβαρούς οικονομικούς και κοινωνικούς κινδύνους. Επιπροσθέτως, παρεμποδίζουν την καινοτομία και στρεβλώνουν την αγορά της ΕΕ.

Η κινεζική εταιρεία επικαλείται μάλιστα έκθεση της Oxford Economics η οποία αναφέρει ότι η εξαίρεση της Huawei θα μπορούσε να αυξήσει το επενδυτικό κόστος 5G έως και δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία θα κληθούν να τα πληρώσουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές.

Παράλληλα, η Huawei σημειώνει ότι ο δημόσιος χαρακτηρισμός μιας μεμονωμένης οντότητας ως “HRV” χωρίς την οποιαδήποτε νομική αιτιολογία αντίκειται στις αρχές του ελεύθερου εμπορίου. “Είναι υψίστης σημασίας να τονιστεί ότι η μεροληπτική αξιολόγηση “HRV” δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε κανέναν προμηθευτή χωρίς αιτιολογημένη διαδικασία και προηγούμενη ακρόαση. Ως προμηθευτής τηλεπικοινωνιών στην ΕΕ, η Huawei έχει δικονομικά και ουσιαστικά δικαιώματα και θα πρέπει να προστατεύεται από τη νομοθεσία της ΕΕ και των κρατών μελών, καθώς και από τις διεθνείς δεσμεύσεις τους”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, τονίζει ότι η κυβερνοασφάλεια είναι η κορυφαία προτεραιότητα της Huawei, επισημαίνοντας ότι διαθέτει Κέντρο Διαφάνειας Κυβερνοασφάλειας στις Βρυξέλλες. Όπως σημειώνει, αυτό το κέντρο είναι προσβάσιμο σε πελάτες και ανεξάρτητους οργανισμούς δοκιμών οι οποίοι μπορούν να πραγματοποιήσουν δίκαιες, αντικειμενικές και ανεξάρτητες δοκιμές και επαληθεύσεις ασφάλειας σύμφωνα με τα αναγνωρισμένα από τον κλάδο πρότυπα και τις βέλτιστες πρακτικές ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Κλείνοντας η Huawei επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να παρέχει παγκοσμίως πιστοποιημένα και αξιόπιστα προϊόντα και υπηρεσίες, διασυνδέοντας εκατομμύρια Ευρωπαίους.

Keywords
Αναζητήσεις
i-portogalia-sto-arma-ipa-ee--einai-etoimi-na-apokleisei-tous-kinezous-parochous-diktyou-5g.htm
Τυχαία Θέματα